Kako se za vedno znebiti odvečnega ledu v zamrzovalniku?

Normalno je, da v zamrzovalnikih nastajata slana in led. Led nastane, ko se vrata odprejo in v zamrzovalnik vstopi vlažen zrak. Pravilna namestitev in uporaba zamrzovalnika prihranita energijo in varujeta okolje. Neodpakirana hrana sprosti veliko količino vlage in tako poveča količino ledu v zamrzovalniku.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Led v hladilnikih in zamrzovalnikih najpogosteje nastane zaradi prekomerne vlažnosti in nepravilnega shranjevanja živil. Da bi preprečili to težavo, je ključnega pomena, da živila pravilno zapakirate in vzdržujete optimalne pogoje v notranjosti aparata. Vsi izdelki, zlasti tisti v vrečkah, morajo biti tesno zaprti, da se zmanjša količina vlage, ki prispeva k nastanku ledu.

Čeprav imajo sodobni hladilniki in zamrzovalniki pogosto tehnologijo samodejnega odtaljevanja, starejši modeli še vedno zahtevajo redno odtaljevanje, da se prepreči nabiranje ledu.

Prvi korak pri reševanju te težave je temeljito čiščenje in odmrzovanje aparata. Po odstranitvi ledu je pomembno, da vse notranje površine temeljito posušite.

Če se led še naprej nabira, je treba preveriti vrata in stanje gume na vratih. Pomembno je tudi, da se izogibate pogostemu odpiranju zamrzovalnika, da preprečite vstop toplega zraka, ki povzroča kondenzacijo in nastajanje ledu. Poleg tega je treba paziti, da zamrzovalnika ne prenapolnite, saj to preprečuje prosto kroženje zraka, kar lahko prav tako povzroči nastajanje ledu.

Varčevanje z energijo: Kdaj morate odmrzniti zamrzovalnik?

Če v zamrzovalniku opazite nastajanje ledu, lahko to povzroči velike težave. To ne le zmanjša razpoložljiv prostor za shranjevanje hrane, ampak prinese tudi zelo visok račun za energijo. Ker je vaša enota polna ledu, se mora bolj potruditi, da ohranja nizke temperature in jih enakomerno porazdeli. To vodi do večje porabe energije in krajše življenjske dobe vašega zamrzovalnika.

Prekomeren led lahko povzroča tudi neprijetne vonjave. Če zavohate neprijeten vonj, morate poskrbeti za svoj zamrzovalnik. Ne glede na to, ali imate vitrino, skrinjo ali kombinirani zamrzovalnik in hladilnik, strokovnjaki pravijo, da se je treba z njim ukvarjati dvakrat letno.

3 koraki, pomembni za varnost hrane in dobro delujoč aparat

1. Izpraznite aparat

Pred odtajanjem zamrzovalnika ga najprej popolnoma izpraznite.

Da se izognete prekinitvi hladilne verige, morate hrano dati v termo vrečke, napolnjene z zamrznjenimi ledenimi kockami.

2. Izklopite napajanje in aparat izključite iz električnega omrežja

Izključite zamrzovalnik iz električnega omrežja in ga izklopite z ustreznim gumbom, če je priključen na hladilnik.

3. Zavrite vodo v loncu

V posodo nalijte zelo vročo vodo in jo postavite v aparat, da se led stopi.

Vse, kar morate storiti, je, da zaprete vrata in pustite stati približno 15 minut.

Vaš zamrzovalnik je odtajan! Preden ga vklopite, ga morate temeljito očistiti. Vendar se med tem korakom izogibajte uporabi agresivnih kemikalij, saj lahko poškodujejo stene zamrzovalnika in dodatno opremo vašega aparata.

Za učinkovito čiščenje zamrzovalnika ni nič boljšega od preproste in naravne rešitve: navadne vode, pomešane z belim kisom. Je varna in odpravlja bakterije, ki so se naselile v vašem aparatu. Poskrbite, da boste temeljito očistili vse dodatke zamrzovalnika (police in druge predelke), da odstranite vse sledi ledu ali umazanije. Če opazite neprijeten vonj, notranjost aparata sperite z mešanico vode in limoninega soka, da bo za seboj prijeten vonj po limonini svežini.

Kako preprečiti nastajanje ledu v zamrzovalniku?

Potrebujete le malo jedilnega olja. Ta tehnika ne bo rešila dejanske težave z vlago, vendar se bo vseeno izognila nevšečnostim dolgočasnega čiščenja.

Papirnato brisačo ali čisto krpo navlažite z malo olja. Očistite stene predelka in območja, kjer se nabira led.

Še nekaj nasvetov, kako se izogniti nastajanju ledu:

Izogibajte se shranjevanju vroče hrane v zamrzovalniku, saj lahko to pospeši nastanek ledu.

Zamrzovalnika nikoli ne postavljajte v bližino vira toplote, kot je radiator, štedilnik ali grelnik vode. Prekomerna vročina oteži njegovo delovanje in spodbuja nastanek ledu.

Med zamrzovalnikom in steno pustite nekaj prostora, da zagotovite dobro kroženje zraka. Tuljave na zadnji strani enote potrebujejo dovolj prostora za učinkovito hlajenje.

Izogibajte se preobremenitvi, vendar ga tudi ne izpraznite popolnoma. Poln zamrzovalnik bo preprečil pravilno kroženje zraka, prazen pa bo spodbudil nastanek zmrzali.

Izogibajte se prepogostemu odpiranju vrat zamrzovalnika, da zagotovite enakomerno temperaturo v notranjosti.