Znova pobuda za ukinitev premikanja urinih kazalcev

Tudi letos se je znova odprlo vprašanje premikanja urinih kazalcev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zadnja nedelja v marcu pomeni tudi prehod na poletni čas, ure pa bomo premaknili v torek, 26. marca. Ko bo ura odbila 2.00 zjutraj, se bodo kazalci zavrteli naprej na 3. uro.

V ponedeljek je skupina 43 evropskih poslank in poslancev na predsednico Evropske komisije in komisarko za promet znova naslovila pobudo o ukinitvi premikanja ure na zimski in poletni čas. Med evropskimi poslanci je tudi slovenec Matjaž Nemec (SD/S&D).

“Decembra 2019 je Svet nadaljnja pogajanja pogojeval z vseevropsko oceno učinkov. Minila so tri leta, Evropska komisija pa takšne ocene še ni pripravila. Sporočila je, da morajo države članice najti kompromis glede tega vprašanja. Čeprav je Komisija že naredila bistvene korake k odpravi sezonskega premikanja časa, spodaj podpisani člani verjamemo, da lahko Komisija dodatno prispeva k temu, da bodo države članice našle skupno stališče,” so zapisali v pobudi, pod katero so se podpisali evroposlanci iz EPP, S&D, ECR, Renew in Greens.

Po anketah iz leta 2018 je razvidno, da se z ukinitvijo prestavljanja ure ne strinja kar 84 odstotkov Evropejcev.  Po drugi strani, strokovnjaki izpostavljajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi.