Ko tuja država postane tvoj nov dom: “Obala je pravljična in popolna za družino!”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Amar Bapić, Đorđe Mitrovič, Irina Pavlova, Vianney Lefebvre in Svetlana Apat prihajajo iz različnih koncev sveta, veže jih pa skupna točka in to je naša Obala. Čeprav se nam včasih zdi povsem nepojmljivo, kako se lahko ljudje iz večjih, pa tudi razvitejših držav preselijo k nam in tukaj ustvarijo novo, boljše življenje, je tega čedalje več. Sploh kar se tiče prelepe Obale, za katero Svetlana Apat pravi, da je pravljična in popolna za družino. A gremo lepo po vrsti.

Študij v Kopru je izpolnil vsa moja pričakovanja. Mi je prišepnil Amar Bapić, tuji študent iz BIH, ki pri nas obiskuje magisterij Matematične znanosti na UP FAMNIT. Obala ga je povsem prevzela, pravi, da rad počiva ob morju, gre s prijatelji na pijačo v Piran ali Portorož, poletne dni pa preživi na plažah v Kopru in Izoli. Navdušen je nad kakovostnim izobraževanjem, ki ga nudi fakulteta, pa tudi nad profesorji in osebjem, za katere pravi, da so zelo prijetni in da vedno priskočijo na pomoč.nŽiveti ob morju predstavlja velik luksuz. Se zaveda prijazen, predvsem pa zgovoren Đorđe Mitrovič, študent Matematike na UP FAMNIT. Obožuje sonce, hrano, naš jezik in je zelo navdušen nad slovensko poezijo.  Morje ima zanj velik pomen, pomaga se mu sprostiti, delati in učiti. Okolica je nanj naredila tako močan vtis, da mu je v čast živeti in študirati na Obali. Pravi, da smo tukajšnji ljudje zelo pridni, organizirani, kar pa ga je močno presenetilo je dejstvo, da zelo pazimo na naše zdravje, se veliko rekreiramo in zdravo jemo.

Preselili smo se zaradi varnosti in zdravja naših otrok pa so močne besede mlade mamice Irine Pavlova, ki se je iz Rusije, pred sedmimi leti, z družino preselila na Obalo. Takrat sta otroka imela le devet let, hodila v osnovno šolo, kjer sta se naučila slovenskega jezika in si s časoma ustvarila družbo. Rodni kraj bo za njih vedno ostal rodni kraj, je pa Slovenija postala drugi dom, Obala pa sinonim za krasno življenje. V primerjavi z Rusijo jim je naša država majhna, vendar lepa in mirna. Hecno pa je bilo, ko mi je Irina priznala, da obožujejo naše štiri letne čase, predvsem pomlad in poletje, na kar mi nikoli ne pomislimo. Včasih se res ne zavemo, kje živimo.

Prišel sem na počitnice, ko me je prevzela tukajšnja klima, morje, sonce, prijazni ljudje. Pripoveduje slikar Vianney Lefebre, doma iz Francije. Globoko v srcu se je zavedal, da se bo ščasoma preselil iz svoje rodne države, po obisku Kopra pa mu je postalo vse lažje. Odločitev je padla in poskusil je svojo srečo na Obali. Sam se preživlja z abstraktno umetnostjo in pravi , da ga je zelo presenetilo, kako hitro so ga ljudje v svetu umetnosti posvojili za svojega. Večjega kulturnega šoka ni doživel, saj je kot pravi prišel živeti v čisto, zelo urejeno okolje, kjer mu navdiha za umetnine nikoli ne zmanjka.

Obala je pravljična, popolno okolje za družino. Mi je z iskrico v očeh priznala Svetlana Apat, ki se je v Slovenijo preselila iz čiste ljubezni. Z možem, doma iz Izole, sta se spoznala v Moskvi, se na prvi pogled zaljubila in se kar hitro preselila na Obalo in ustvarila družino. Kljub temu, da je Svetlana vajena večjih mest, Slovenije ne bi zamenjala, saj je čista, varna in lepa.

Priznam, da sem v mlajših letih tudi sama sanjala o tujini, razvitejših državah, večjih mestih, bujni kulturi in priložnosti, da lahko iz sebe naredim nekaj več. Skozi življenje pa se vse bolj zavedam, da naši državi prav nič ne manjka. Obratno, imamo vse kar želimo. Naravo, krasno vreme, razvit turizem, razvito gospodarstvo, šolstvo. Nimamo večjih naravnih katastrof, kot so poplave, potresi, orkani. Živimo na prečudoviti zemlji, v sožitju z ljudmi in živalmi, brez vojn. Imamo vse o čemer bi lahko le sanjali. In po prijetnih pogovorih s sogovornikih mi je to postalo kristalno jasno.

 

Klara Beltram