Policisti v koprskem pristanišču zasegli za 100 milijonov evrov čistega heroina

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na današnji novinarski konferenci sta Dean Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, in Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper, predstavila najdbo in zaseg večje količine prepovedane droge v koprskem pristanišču ter kriminalistične aktivnosti, ki so temu zasegu sledile, vse do prijetja osumljencev.

Uslužbenci  FURS so aprila 2018 v zabojniku koprskega pristanišča odkrili nekaj več kot 300 kg heroina. Kontejner, ki je 25. 4. 2018 z ladjo prispel v  Luko  Koper  oziroma bil vnesen v prosto cono, je prispel iz Irana preko Turčije v Koper. Uslužbenci FURS, ki delujejo na območju proste cone, so ga izločili za pregled (ocenjen kot rizičen) na podlagi indikatorjev tveganja.

Pošiljka  je  bila  skenirana,  nato  pa  še fizično pregledana. Pri tem je sodeloval  tudi  službeni  pes  FURS  za  odkrivanje prepovedanih drog. Po odkritju so bili obveščeni predstavniki kriminalistične policije Koper, ki so pozneje vodili nadaljnje aktivnosti.

V   ladijskih   listinah   in  varnostnih  vstopnih  deklaracijah  je  bilo prijavljenih  800  vreč lepila za keramiko, v skupni teži 20.270,00 kg. Kot pošiljatelj  je  bilo  navedeno  podjetje  iz Irana, kot prejemnik blaga pa podjetje  iz  Slovenije.  Ob  delnem  pregledu blaga so bile odkrite vreče, katerih teža in vsebina je odstopala od ostalega prijavljenega blaga. Da je vsebina  v  vrečah,  ki  so  odstopale od ostalega  prijavljenega  blaga, prepovedana droga, je pokazal tudi preliminarni test za droge. Prav tako je tudi  službeni pes za odkrivanje nedovoljenih drog nakazal prisotnost droge v vrečah.

 width=

Med  preiskavo zabojnika in tovora, ki je potekala skupaj s kriminalistično policijo,  je  bilo  najdenih  25  pvc  vreč prepovedane droge – heroina, v skupni teži okoli 300 kg.

Po  navedbah  kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izjemno čisti heroin. Cena  zaseženega  blaga  v  maloprodaji  bi bila vredna okoli 100 milijonov evrov.

V  torek,  21.  5.  2019,  v  zgodnjih  jutranjih  urah,  je  več  kot  100 kriminalistov  in policistov PU Koper, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo,  PU  Ljubljana,  PU  Kranj,  PU  Maribor  in  PU  Celje,  pričelo z zaključnimi  operativnimi  aktivnostmi  po  več  kot leto  dni  potekajoči kriminalistični  preiskavi  zoper organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala  s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedanih drog. V okviru  zaključnih  aktivnosti  so  se na širšem območju Slovenije izvajala prijetja  osumljencev ter hišne  preiskave.  Aktivnosti so se izvajale na območju Ljubljane, Kranja in Kopra.

Koprski kriminalisti so kriminalistično preiskavo pričeli v aprilu 2018, ko so  bili  s  strani  Finančnega  urada  Koper obveščeni, da so pri pregledu vsebine  enega  od  ladijskih zabojnikov – kontejnerjev v pristanišču Koper odkrili več vreč, v katerih je bila prašnata snov in katerega vsebina je na preliminarni  test  za prepovedane droge reagirala na sum prepovedane droge heroin.

 width=

Celoten  postopek  so  nato  na podlagi obvestila Finančnega urada iz Kopra prevzeli    kriminalisti   Sektorja   kriminalistične policije. Koprski kriminalisti   so  v  nadaljevanju  pregleda  in  kriminalističnega  ogleda sumljive  pošiljke  ugotovili,  da  se  v ladijskem zabojniku – kontejnerju nahaja  20  palet  lepila  za ploščice, iz katerih je bilo izločenih 25 PVC vreč, ki so od ostalih odstopale po teži. V zaseženih vrečah je bilo skupno približno 302 kg izredno kvalitetne prepovedane droge heroin.

S  pregledom  dokumentacije  spornega  kontejnerja,  zbiranjem  obvestil in drugimi  aktivnostmi  Policije,  so  bili  identificirani osumljeni, zoper katere  so  bile  od  Okrožnega  državnega  tožilstva  pridobljene ustrezne odredbe-dovoljenja, za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Na  podlagi  zbranih  obvestil  je  bilo  ugotovljeno,  da  je organizirana kriminalna  združba organizirala prevoz ladijskega zabojnika – kontejnerja, ki  je  iz  Irana  preko Turčije v Pristanišče Koper prispel z ladjo aprila 2018.

Po  opravljenih  carinskih  postopkih  v  Luki  Koper  je  bil  kontejner s preostalimi  vrečami  lepila za ploščice dostavljen v skladišče podjetja na območju  Ljubljane,  katerega  lastnik  je  eden  od  osumljenih,  in sicer 41-letni  državljan  Slovenije  in  Sirske  Arabske Republike,  z urejenim stalnim bivanjem na območju Ljubljane.

 width=

Z nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so v združbi, ki je organizirala tihotapstvo heroina na ozemlje Slovenije, sodelovali:

  • 31-letni državljan Slovenije iz območja Ljubljane,
  • 31-letni državljan Slovenije iz območja Ljubljane,
  • 37-letni državljan Slovenije iz območja Ljubljane.

Navedeni  trije  so  se  po tem, ko je preostala pošiljka lepila prispela v prostore družbe na območju Ljubljane, katere lastnik je osumljeni 41- letni državljan  Slovenije  in  Sirske  Arabske  Republike,  sestali  v prostorih skladišča  te  družbe,  z  namenom,  da  bi iz pošiljke tovora izločili in prevzeli 25 vreč, v katerih se je nahajala prepovedana droga heroin.

Po   usmeritvah   okrožnega   državnega   tožilstva  iz  Kopra  so  koprski kriminalisti  s  pomočjo  kolegov  iz  drugih policijskih uprav 22. 5. 2019 pristopili  k zaključnim aktivnostim zoper organizirano kriminalno združbo, kjer je bilo izvedenih skupno 6 hišnih preiskav na območjih PU Ljubljana in PU Kranj.

Med hišnimi preiskavami je bilo najdeno in zaseženo večje število predmetov storitve  kaznivih  dejanj,  med temi tudi pištola znamke Pietro Beretta in stiskalnica  oz. »preša« za izdelovanje paketov prepovedanih drog z namenom nadaljnje  distribucije.  Poleg  tega so bile na hišnih preiskavah zasežene prepovedane droge, in sicer:

  • cca. 0,5kg prepovedane droge hašiš,
  • cca. 1,2 kg prepovedane droge heroin,
  •  cca. 1 kg prepovedane droge konoplja,
  • cca. 1 kg prepovedane droge kokain,
  • cca. 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu.

 width=

Skupno  torej  nekaj  manj kot 4 kg prepovedanih drog, na ilegalnem tržišču vrednih okoli 70.000 evrov.

Poleg  prepovedanih  drog  je  bilo na hišnih preiskavah zaseženo še skupno cca.  2  kg  še  neidentificirane  snovi,  za  katero  se sumi, da je bila namenjena za večanje volumna oz. mase prepovedane droge. Za zaseženi heroin je bilo ugotovljeno, da bi si osumljeni s prodajo 302 kg heroina  lahko pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 30 in 50  milijonov evrov. Analize zaseženega heroina so pokazale, da je zasežena heroinska  mešanica  vsebovala  cca.  57  %  heroina (op. povprečna čistost heroina  za  ulično  preprodajo  znaša  12  %  kar  pomeni,  da  bi iz 1 kg zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi,  pridobili  lahko tudi do 5 kilogramov heroina). Trenutna cena za kilogram  heroina  znaša  približno med  15.000 (petnajst tisoč) in 20.000 (dvajset tisoč) evri, gram pa stane 35 evrov.

Na  podlagi  zbranih  dokazov  je  utemeljeno  sumiti, da je identificirana združba  skrbela  tako  za  distribucijo in preprodajo prepovedanih drog na ozemlju Slovenije, kot tudi za dobavo drog v ostale države EU.

Koprski  kriminalisti  so na pristojno državno tožilstvo zoper 4 osumljence preiskovane  kriminalne  združbe  podali  kazensko ovadbo, v kateri se jim očita  storitev  kaznivega  dejanja  neupravičene  proizvodnje in prometa s prepovedanimi   drogami, nedovoljenimi  snovmi  v  športu  in  predhodnimi sestavinami  za  izdelavo  prepovedanih drog (po 186 čl. KZ-1). Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od 3 do 15 let.

 width=

Kriminalistična  preiskava  še  ni  zaključena,  saj  se  bo  nadaljevala z analizami  zaseženih predmetov in  nadaljnjim zbiranjem dokazov, predvsem v smislu  ugotavljanja  drugih  sostorilcev  ter končne destinacije zaseženih prepovedanih drog. Glede na veliko količino zaseženega heroina je jasno, da prepovedana  droga  ni bila namenjena izključno slovenskemu trgu. Prav tako se bodo zoper osumljene izvedle finančne preiskave s ciljem ugotavljanja in odvzema protipravno pridobljene premoženjske koristi.

22.  5.  2019  sta  bila  oba 31-letna državljana Slovenije z bivališčem na območju  Ljubljane  privedena  s  kazensko  ovadbo k preiskovalnemu sodniku Okrožnega  sodišča iz Kopra, ki je zoper njiju odredil pripor. Zoper ostala dva osumljena kaznivega dejanja je Policija razpisala iskanje.

31-letnik  iz  Ljubljane  je bil v preteklosti že obravnavan in pravnomočno obsojen  za kazniva dejanja v povezavi s preprodajo prepovedanih drog, prav tako pa je zoper le-tega in zoper 37-letnika iz Ljubljane uvedena preiskava na OS Ljubljana zaradi sodelovanja pri preprodaji cca. 5 kg heroina v letu 2016.