Črnim kanalizacijskim priključkom odklenkalo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Marjetica Koper je včeraj zaključila pregled sistema meteornih voda v Žusterni. Obsežen sistem, v katerega se iztekajo trije hudourniki, so delavci javnega podjetja pregledovali terensko in s kemičnimi analizami vode v sistemu. Kot sporoča direktor Alfred Draščić, obstaja utemeljeni sum, da so posamezni objekti ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta nezakonito priključeni na javni sistem meteornih voda.

Javno podjetje Marjetica Koper je po izteku fekalij v kopališče v Žusterni v začetku avgusta sprejela akcijski načrt, del katerega je bil tudi danes zaključeni pregled sistema meteornih voda. Namenjen je bil zlasti odkrivanju morebitnih protizakonitih kanalizacijskih priključkov na obstoječi meteorni sistem, ki se izteka v morje. Delavci Marjetice so med drugim odstranili in odpeljali kontaminirano usedlino pred hudourniškim izpustom, ki je bila sopovzročitelj povišanih vrednosti nezaželenih elementov v kopalnih vodah.

Direktor podjetja Marjetica Alfred Draščić je danes sporočil, da so strokovne službe precej natančno določile lokacije, kjer indici kažejo na morebitne črne priključke. »Nekaj objektov ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda. Lokacije bomo sporočili inšpekcijski službi MOK, ki je pristojna za nadaljnje reševanje ugotovljenih nepravilnosti.«

Izidi izrednega monitoringa kopalnih voda, ki ga v sodelovanju z Mestno občino Koper in Marjetico Koper na lokacijah hudourniškega izpusta in otroškega bazena v Žusterni izvaja ARSO, sicer kažejo, da je kakovost kopalne vode neoporečna.