Ne plastični embalaži

Deli novico s tvojimi prijatelji

Javno podjetje Komunala Izola in Občina Izola sta danes podpisala Zeleno listino in s tem kot prva podpisnika pričela ozaveščevalno akcijo o pomenu prednostnih načinov ravnanja z okoljem, ponovni uporabi in preprečevanju nastajanja odpadkov v izolskih javnih ustanovah. Pobuda je nastala v sodelovanju med izolskim komunalnim podjetjem in Okoljem Piran zato, da javne ustanove in njihove zaposlene podprejo na področju zelenega, okolju prijaznega poslovanja in življenja. Drugi vrhunec je bil izkustveni dogodek izmenjave oblačil in modnih dodatkov, namenjen predstavnicam javnih ustanov.

S pismom o nameri in »swap« zabavo sta izolski župan Danilo Markočič in direktor Javnega podjetja Komunala Izola, Denis Bele, zaključila evropski teden zmanjševanja odpadkov. Gre za eno najuglednejših in najprepoznavnejših ozaveščevalnih akcij EU na področju odpadkov, ponovne uporabe in zmanjševanja odpadkov na izvoru. S tem sta zaposlenim v javnih upravah podelila osrednjo družbeno vlogo vzornic in vzornikov ter komunikatorjev. Cilj podpisa zelene listine je zavest o prednostnih načinih ravnanja z odpadki, preprečevanju njihovega nastajanja in ponovni uporabi. Župan izolske občine Danilo Markočič je ob tem povedal, da je korak k zmanjševanju odpadkov že letošnji Ledeni otok, kjer bodo gostinci poslovali brez plastične embalaže. Direktor Komunale Izola, Denis Bele pa je ob podpisu dejal, da Zelena listina prenaša javnim ustanovam v občini Izola, »zavezo k dvigu okoljske ozaveščenosti in zavzemanju, da v nadaljnjih korakih, na športnih, kulturnih in drugih javnih prireditvah, prenehamo z uporabo plastične embalaže. In prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo«.

Menjava oblačil za predstavnice javnih ustanov, ki je bila danes vzorčno predstavljena v Manziolijevi palači v Izoli, pa je del projekta Uporabni odpadki, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt povezuje štiri partnerje: Komunalo Izola, Okolje Piran, Zavod za trajnostni razvoj in turizem Istre IstraTerra ter podjetje Laky sortiranje, in je omogočil vzpostavitev in odprtje Centra Uporabnih predmetov na Muzčevi ulici v Izoli. Center so odprli letos spomladi in že beležijo veliko številko obiskovalcev. Kot so povedali na izolski komunali, uporabniki izmenjujejo predvsem oblačila, pa tudi knjige, otroške igrače, posodo, čevlje, modne dodatke in druge reči.

Razvoj Centra uporabnih predmetov je tako narekoval nadgradnjo današnjega dogodka s “swap” formulo izmenjevalnice oblačil in modnih dodatkov, pod taktirko Društva za razvoj kulture ponovne uporabe KUP kultura. Na dogodek so bile povabljene predstavnice izolskih javnih ustanov, da bi izkusile, kako preprosta in učinkovita je lahko praksa izmenjave.