Razstava stripa

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vabljeni v Galerijo Meduza Koper, kjer se bo v petek, 16. oktobra 2020, ob 19.00 odprla razstava Davida Krančana Deveta briga.

 

Razstava Davida Krančana Deveta briga zaokroža cikel samostojnih stripovskih razstav v koprski Galeriji Meduza, ki so nastale v sodelovanju s Stripburgerjem – Forumom Ljubljana (Marko Kociper: Jazbec in tretji svet, 2018, Andrej Štular: Tretji tir, 2019). Izbrani Stripburgerjev avtor, stripar in ilustrator David Krančan se je s svojimi stripovskimi deli ter ilustracijami v zadnjem obdobju uveljavil kot eden prodornejših stripovskih ustvarjalcev pri nas, o čemer pričajo tako izjemno afirmativne kritike kot tudi nagrade oziroma nominacije, ki jih je prejel za svoje delo. Za avtorjevo delo je značilno mojstrsko preigravanje različnih slogov, ki jih Krančan prilagaja vsebini oziroma ciljni publiki. Njegovo delo, naj si gre za klasičen strip ali za ilustracijo, zaznamujeta izredno dovršena risba in vznemirljiva dramaturgija, predvsem pa domišljena in živahna likovna imaginacija.

 

Glavnina postavitve bo namenjena risbam iz dveh nagrajenih stripovskih albumov, izdanih pri Stripburgerju: Grdina (2014) in Pijani zajec (2015). Ob tem se Krančan predstavlja tudi s serijo t. i. raziskovalnih kratkih stripov, ki se posvečajo stripu kot takemu, videti pa bo moč še vrsto risb, ilustracij in tudi grafik. Razstavo dopolnjuje tudi nekaj stripov, ki jih je avtor ustvaril v zadnjih letih za različne izobraževalne in promocijske namene.

 

David Krančan (Ljubljana, 1984) je diplomiral iz stripa pri prof. Milanu Eriču na ALUO v Ljubljani. Po enoletnem študijskem izpopolnjevanju v Pragi se je leta 2009 vrnil v Slovenijo. Je dolgoletni član uredništva revije Stripburger. Od leta 2011 med drugim ilustrira naslovnice Dnevnikovega Objektiva. Razstavljal je v pomembnejših slovenskih in nekaterih evropskih galerijah in za svoje delo prejel več nagrad. Krančan je v teoriji in praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi, ki so pogosto brez besed, v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe.

 

Trajanje: 16. oktober‒27. november 2020