10 najpogostejših napak, zaradi katerih vam palačinke ne uspejo

Preveč mešanja ali napačna ponev sta lahko eden od razlogov, da so palačinke v sosedovi kuhinji vedno mehkejše in okusnejše. No, ali pa je sosed poklicni kuhar in ima za seboj bogato kuharsko kariero. Razlog več, da svoje znanje o peki palačink obogatimo tudi sami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Veliki Britaniji je palačinkam posvečen pustni torek. Takrat se vsi Britanci preizkusijo v veščini obračanja palačink, tako da jih mečejo v zrak. Pri nas ne potrebujemo posebnega dneva za palačinke, saj jih pečemo bolj ali manj kadarkoli. Vsak izgovor je sprejemljiv.

Vsak palačinkar ali palačinkarica prej ali slej pride do kakšnega novega odkritja, ki peko olajša ali palačinkam podari poseben okus. To so tiste majhne skrivnosti za pripravo popolnih, sladkih ali slanih dobrot. Navajamo nekaj tipičnih napak, zaradi katerih se vam lahko palačinke ponesrečijo.

Napačna ponev

Ključ do dobrih palačink je tudi v pravi ponvi. Ponev za palačinke med pomivanjem ne drgnemo, ampak jo nežno splaknemo z vodo, da se testo ne prime. Mnoge gospodinje hvalijo težke in stare ponve.

Napačna maščoba

Maslo poskrbi za lepo aromo, vendar ne, če je prekuhano in zažgano. Bolje je izbrati maščobo z višjo točko dimljenja, na primer kokosovo, repično ali sončnično olje in prečiščeno maslo.

Mešalnik namesto metlice

Popolnoma gladko zmes bomo dosegli, če vse sestavine mešamo z metlico, saj bo vanjo vstopila optimalna količina zraka. Ne uporabljajte mešalnika, saj bodo palačinke pretrde.

Mešamo do zadnje grudice

Grudice niso sovražniki. Če so sestavine dobro povezane, ni treba neskončno mešati, ker bodo palačinke postale gumijaste.

palačinke

Preveč sladkorja

Da bi bile palačinke dišeče in sladke, nekatere gospodinje mešanici dodajo vanilin sladkor. Preveč sladkorja  lahko povzroči, da se palačinke lepijo na ponev. Če se odločite za sladko varianto, bodite zmerni s sladkorjem.

Prenasičena mešanica

Čokoladne kocke, sadje in drugi dodatki v mešanici lahko naredijo več škode kot koristi. Kokosova moka ali sesekljane začimbe so sprejemljive, večji ali težji dodatki pa lahko palačinke pokvarijo.

Vlivanje olja v ponev

Za olje v ponvi bo najbolje poskrbel silikonski čopič, pa tudi palačinke ne bodo preveč mastne – niti se ne bodo prijele dna. Da ne bi vpila preveč maščobe, lahko mešanici dodamo malo ruma.

Previsoka temperatura

Palačinke je najbolje peči na srednji do nizki temperaturi. Če pretiravate, ne samo, da se lahko zažgejo ali ostanejo v sredini premalo pečene, ampak tudi ne bodo vzhajale toliko, kot bi morale.

Ne obračajte preveč

Palačinke je bolje preveriti tako, da en konec dvignete s ponve. Če jih preveč obračamo, postanejo trde.

Premalo strpnosti

Po peki palačinke pustimo stati 10 minut, da se zmehčajo.

palačinke