RECEPT NONE OLGE Figova marmelada

Če še niste prebrali tokratne rubrike Preverjamo urbane mite na strani 44, vas najprej vabim, da to storite. Obljubim, da vam ne bo žal, ker boste izvedeli kakšno zanimivost več o zvezdi današnjega recepta – figi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Figa je sadež bogov, slasten, dišeč, okusen, sladek, s številnimi blagodejnimi vplivi na naše telo, zdravje in počutje. Poleg tega lahko iz fig pripravimo tisoč in eno jed. Pire iz fig lahko uporabljamo za sladkanje ostalih jedi, vmešamo jih lahko v smuti, naredimo sladoled, jih posušimo in shranimo za zimo in pomlad, ko fige ne uspevajo, dodamo jih lahko slanim jedem in solatam, postrežemo s sirom … seveda pa so odlične tudi sveže, ko lahko zares uživamo v polnosti njihovega okusa. Ker fige v Sloveniji uspevajo predvsem v slovenski Istri, seveda niso manjkale v kuhinji naših non. Nona Olga je iz njih pripravljala pito, vmešala jih je v navaden jogurt, najraje pa je iz njih naredila marmelado, s katero smo se ob spominu na poletje sladkali v hladnih zimskih dneh: jo mazali na kruh, palačinke, iz nje delali rolade … Je pa to tudi odlična ideja za darilo za naše najbližje ob rojstnem dnevu, obletnici, božiču ali pa preprosto kar tako, ker jih imamo radi.

 

Sestavine:

–           1 kg svežih, zrelih fig

–           50 dag sladkorja

–           sok limone

wie isst man feigen frische feigen methoden tipps

Postopek:

Fige operemo, lahko jim odstranimo olupek (še posebej, če je debel) in razpolovimo. V posodi karameliziramo 25 dag sladkorja, dodamo očiščene in razrezane fige, sok limone ter kuhamo približno deset minut. V ločeni posodi karameliziramo še preostanek sladkorja in ga dodamo marmeladi ter kuhamo še enkrat toliko časa. Če marmelade ne kuhate za otroke, ji lahko dodate nekaj kapljic ruma. Ko je marmelada kuhana, jo spasiramo v gladko zmes, lahko jo pa tudi precedite. Kozarce za vlaganje steriliziramo in segrejemo v pečici in v še vrele kozarce natočimo marmelado. Kozarce obrnemo narobe in jih zavijemo v krpo ter počakamo, da se popolnoma ohladijo. Marmelado nato shranimo v temen in suh prostor, ko jo odpremo, pa jo lahko v hladilniku hranimo do 14 dni.

S figami lahko naredimo nešteto jedi. Vse kar rabimo je ljubezen do kuhanja in veliko domišljije. Kdo izmed vas ima pred hišo figo? Fotografije vaših jedi pripravljenih iz fig pričakujem na manca.hribovsek@obalaplus.si. Bodite ustvarjalni, izvirni, saj bomo najboljše poslane fotografije tudi delili na naši Facebook strani. Lep preostanek poletja.

fige