V koprski občini še vedno vozi Prostofer, okrepili tudi socialnovarstveno podporo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občina krepi socialnovarstveno podporo, brezplačni Prostofer še vozi

Kljub številnim vladnim ukrepom, med katerimi je tudi omejitev gibanja na občine, nekateri občani potrebujejo nujni prevoz, ki ga pod posebnimi pogoji in upoštevajoč omejitve brezplačno še vedno nudi projekt Prostofer. Občina poleg tega prek programa Spremljanja in družabništva Vitica starejšim, invalidnim, bolnim in drugim upravičencem zagotavlja storitev nakupa in dostave živil oziroma zdravil, ki jo v celoti tudi financira.

 

Nujni brezplačni prevozi so za nekatere občanke in občane, ki ne vozijo oziroma nimajo razvite socialne mreže in živijo izven mestnih središč, ob tem pa imajo nizke mesečne dohodke, edina možnost, da lahko opravijo različne, tudi življenjsko pomembne storitve. V času epidemije koronavirusa, ko so starejši ljudje ena najranljivejših skupin, so individualni prevozi ključnega pomena. V Zavodu Zlata mreža, ki je snovalec brezplačnega Prostoferja, so se odločili, da bodo prevoze še naprej izvajali, a pod posebnimi pogoji.

 

Vozniki bodo prevoze opravljali samo v nujnih primerih, kot sta obisk zdravnika oziroma zdravstvenih ustanov. Uporabnik in voznik morata biti popolnoma zdrava. Prostoferji, ki bodo hkrati vozili samo eno osebo, bodo prevoze opravljali znotraj občine, v primeru nujnih storitev zunaj občine pa morajo imeti uporabniki ustrezno dokazilo (npr. napotnica za zdravniški pregled). Vozniki bodo po vsakem prevozu avtomobil prezračili in razkužili površine na sopotnikovi strani. Sicer pa morata tako voznik kot uporabnik upoštevati vse trenutno veljavne ukrepe, in sicer morata med vožnjo obvezno nositi obrazno masko, ob vstopu/izstopu razkuževati roke in ohranjati razdaljo.

 

Mestna občina Koper je za lažjo premostitev tega negotovega obdobja še okrepila socialnovarstvene programe, ki jih izvaja Obalni dom upokojencev Koper. Med drugim uporabnikom programa Spremljanja in družabništva Vitica zagotavlja nakup in dostavo živil oziroma zdravil. Občina opravilo nakupa in dostave upravičencem financira v celoti, in sicer vsem, ki zaradi invalidnosti, starosti, otrokovega rojstva, bolezni in nesreč potrebujejo to obliko pomoči in v drugih primerih, ko je ta pomoč potrebna za vključitev osebe v vsakdanje življenje.

 

Občanke in občani naj se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali op.center@odu.si).

Vir: Mestna bočina Koper