Hvala za bogato vsebino, odpadne embalaže ne potrebujemo

Deli novico s tvojimi prijatelji

»Svet je prepoln odpadne embalaže, in to vsepovsod, v mestih, v naravi in v morju.« S temi besedami  je vodja Centra obilja Joshua Andrej Brilly že pred časom pričel predstavitev socialnega eksperimenta »Vrnimo odpadno embalažo nazaj v trgovine«. Gre za eksperiment, s katerim želijo trgovce spodbuditi k iskanju rešitve, kako embalažo izdelkov približati naravi.

 width=
Joshua Andrej Brilly: “Edini, ki lahko rešijo problem odpadne embalaže, so tisti, ki jo proizvajajo.”

“Edini, ki lahko rešijo problem odpadne embalaže, so tisti, ki jo proizvajajo, torej proizvajalci, in trgovci,” pa so Brillyjeve besede, ki so ob predstavitvi projekta navzočim obiskovalcem dale misliti.

V Centru obilja tako želijo preko zanimivega socialnega eksperimenta spodbuditi vse ljudi, da odpadno embalažo vrnejo trgovcem in proizvajalcem. Njihov glavni cilj je poslati jasno sporočilo vsem, ki odpadno embalažo proizvajajo: »Najdite rešitev, naš planet se utaplja pod kupi odpadne embalaže, naš planet kriči na pomoč.«

Narava nas že opozarja na naše nevestno ravnanje in ob teh besedah, kar ne moremo mimo tega, da se ne bi spomnili na lanskoletno okoljsko katastrofo, ki je konec aprila prizadela slovensko obalo. Le kdo se ne spominja neskončnih kupov odpadkov, ki so jih tokovi zanesli k nam? Takrat smo vsi skupaj zavihali rokave in se lotili reševanja našega morja.

Na nas je torej, da začnemo odpravljati vzroke, ne le posledic, ki jih povzroča med drugim tudi vsa odpadna embalaža, ki jo proizvedejo trgovski centri in proizvajalci različnih izdelkov. Z dvigovanjem ekološke zavesti lahko bistveno zmanjšamo količino proizvedenih odpadkov in zakaj ne bi bil naš prvi korak, vrnitev embalaže trgovskim centrom?!

Kot nam je zaupal Joshua Andrej Brilly, so aktivisti iz Centra obilja že storili prvi korak, in sicer tako, da so pozvali vse sodelujoče v izmenjevalnici, ki poteka v okviru centra, da jim vrnejo prazno embalažo izdelka, ki so ga izmenjali. Poleg tega pa je prav vsak izmed njih odnesel vrečko odpadne embalaže pred trgovino, v kateri so jo kupili. Dodali so še sporočilo, v katerem so se prijazno zahvalili trgovcu za samo vsebino, ki jo je embalaža vsebovala in na hudomušen način pozvali k rešitvi problematike.Vsako sporočilo, ki je bilo do zdaj napisano, je bilo napisano na roke, saj le na ta način lahko pustimo svoj osebni pečat. Kar je zanimivo, je tudi to, da se je prav vsak od že sodelujočih na sporočilo podpisal kot »Mati Narava«, saj je prav ta tista, ki zaradi odpadkov, ki jih proizvedemo najbolj trpi.»Z eksperimentom želimo trgovce spodbuditi k uvedbi sprememb na tem področju,  da lahko korak za korakom razvijemo umetniško in trajno embalažo, da se prenehamo slepiti, da imamo še veliko časa, saj nam narava že jasno vrača udarce. Vabljeni prav vsi, da se nam pridružite, le če združimo moči, lahko premikamo meje,« je še poudaril Brilly.