Festival malvazije v Portorožu otvorili s podelitvijo priznanj

Deli novico s tvojimi prijatelji

Društvo vinogradnikov slovenske Istre danes in v ponedeljek v Portorožu prireja že 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Na prireditvi, obiskovalci lahko okušajo 170 vzorcev malvazij in spoznavajo več kot 70 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

Navzoče so ob začetku prireditve pozravili piranski župan Đenio Zadković, predsednica društev vinogradnikov Ingrid Mahnič, vinska kraljica Julija Jogan in enolog in predsednik ocenjevalne komisije za Sommelier Slovenije 2019 Tilen Praprotnik, medtem ko je program popestrila pevka Steffi v družbi pevca Gregorja Ravnika.

 width=
Župan Đenio Zadković v družbi predsednice društev vinogradnikov Ingrid Mahnič in vinske kraljice Julije Jogan.

Župan Đenio Zadković je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril velik pomen malvazije in nasploh vin, saj vinogradništvo postaja ena od najpomembnejši panog kmetijstva na celotnem območju Istre, sicer pa se obiskovalci lahko udeležijo sedmih delavnic, treh strokovnih in štirih kulinaričnih, ter okrogle mize z naslovom Istrska malvazija kot del turistične ponudbe.

In najboljša vina so …

Letos je ocenjevanje Sommelier Slovenije potekalo že dvanajstič zaporedoma. Na prvih ocenjevanjih so bile malvazije razdeljene v tri kategorije, in sicer sveže, zrele in s preostankom sladkorja, v zadnjih letih pa se je nabor stilov malvazije precej razširil. Zadnja tri leta tako redno ocenjujejo še peneče in macerirane malvazije, ki dodatno popestrijo ponudbo malvazij na trgu, letošnja novost pa je šesta kategorija – aromatizirane malvazije.

Letos so tako ocenili rekordno število vzorcev, in sicer 110 malvazij, razdeljenih v šest kategorij: peneče (9 vzorcev), sveže (40 vzorcev), zrele (36 vzorcev), macerirane (18 vzorcev), s preostankom sladkorja (6 vzorci) in aromatizirane (1 vzorec). Zaradi velikega števila vzorcev so oblikovali dve degustacijski komisiji, v vsaki je bilo po pet članov. V prvi ocenjevalni komisiji so sodelovali predsednik Tilen Praprotnik, Valentin Bufolin, Tamara Rusjan, Paolo Pinesci in Marko Benčina, v drugi pa predsednik Gregor Kocjančič, Rok Kerin, Susanne Bauer, Andreja Škvarč in Ingrid Mahnič. V kategoriji Penine je bila zamagovalka Penina Pallidia 2015, ki prihaja iz Vina Sanabor, v kategoriji Sveže malvazije je slavila Vinska klet Robi in Dorjan Korenika z malvazijo 2018, kategorija Zrele malvazije je prinesla zmagovalko Vinakoper z malvazijo Capo d’Istria 2015, medtem ko je Montemoro Organic Wines slavila v kategoriji Macerirane Malvazije, in sicer z malvazijo aMorus 2013, najboljšo malvazijo s preostankom sladkorja, pa je ponudila Azienda Baccellieri, in sicer malvazijo Greco Bianco 2013.