Posvetili zemljo, kjer bo stala pravoslavna cerkev

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danes je v Kopru potekala posvetitev zemlje, kjer bo stala pravoslavna cerkev. Zemljišče je posvetil zagrebško- ljubljanski metropolit srbske pravoslavne cerkve dr. Profirije, sicer pa sta se posvetitve udeležila tudi koprski župan Aleš Bržan in nekdanji župan občine Boris Popovič, ki je v času županovanja projekt izgradnje pravoslavne cerkve zelo podpiral.

»Zelo sem vesel, da je srbska pravoslavna skupnost našla primeren prostor za izgradnjo cerkve, kjer bodo opravljali bogoslužje,« je povedal župan Aleš Bržan, ki je še pojasnil, da so v fazi pridobivanja vse potrebne dokumentacije za nadaljnje korake pri izgradnji nove cerkve, med drugim je že bila podana tudi vloga za spremembo namembnosti zemljišča.  Ob tem je poudaril, da bo občina ne glede na vse stopila naproti pravoslavni skupnosti: »Naš cilj je, da vse skupnosti, ki delujejo v naši občini, najdejo primeren prostor, kjer lahko izvajajo svoje dejavnosti.«

 width=
Aleš Bržan: »Zelo sem vesel, da je srbska pravoslavna skupnost našla primeren prostor za izgradnjo cerkve, kjer bodo opravljali bogoslužje.«

Tako bo, po 40 letih prizadevanj pravoslavnih vernikov, ki so z verskim obredjem gostovali v katoliški cerkvi svete Marte na Giordanovem trgu v Kopru, ob izvozu s hitre ceste proti Kopru, v neposredni bližini avtobusne postaje, zrasla nova pravoslavna cerkev, druga v Sloveniji.

Zemljišče je na javni dražbi nepremičnin koprske občine že lani novembra kupilo gradbeno podjetje KPL iz Ljubljane. Če smo natančnejši, je zemljišče prevzel donator srbske pravoslavne cerkve Mladen Milanović Kaja, ki je parcelo kupil za 152.000 evrov (brez DDV).

 width=
Mladen Milanović Kaja je odkupil zemljišče na katerem bo stala pravoslavna cerkev.

»Vesel sem, da sem lahko doniral denar za odkup zemljišča, kjer bo stala pravoslavna cerkev, predvsem pa sem to naredil zaradi naših ljudi, ki to potrebujejo. Hvaležen sem nekdanjemu županu Borisu Popoviču, ki je projekt podprl in skupaj sodelujemo tudi s trenutnim županom,« pa je povedal Mladen Milanović Kaja.

Kot je pred časom pojasnil paroh Dejan Mandić, bo objekt zgrajen v srbsko-bizantinskem slogu, saj želijo z njim prikazati srbsko arhitekturo cerkva in samostanov, ki so zgrajene v Primorju.

Svojega zadovoljstva ob posvetitvi zemljišča, kjer bo stala pravoslavna cerkev, ni skrival niti nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki je poudaril, da je Koper multikulturno mesto, v katerem mora biti poskrbljeno za vse skupine ljudi.

Zagrebško- ljubljanski metropolit srbske pravoslavne cerkve dr. Profirije Perić pa je v svojem govoru izpostavil, da kljub temu, da se ljudje, narodi, med sabo zelo razlikujemo, je zelo pomembno, da se med sabo povezujemo, si pomagamo in sodelujemo, z njim sta se strinjala tudi koprski paroh Tomo Čirković in ambasadorka Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković.

 width=
»Želimo si, da bo to resnično božji hram, kjer se bodo ljudje lahko med sabo še bolj povezali,« so bile besede zagrebško-ljubljanskega metropolita srbsko pravoslavne cerkve (levo).

»Želimo si, da bo to resnično božji hram, kjer se bodo ljudje lahko med sabo še bolj povezali. Veseli smo, da lokalna oblast in ljudje projekt podpirajo, naj nas povezujeta ljubezen in sloga,« so bile besede zagrebško-ljubljanskega metropolita srbsko pravoslavne cerkve.

Kot zanimivost naj še omenimo, da bo to prva pravoslavna cerkev, ki jo bodo v Sloveniji zgradili po drugi svetovni vojni, kar bo za pravoslavne vernike, ki jih je samo na območju slovenske Istre in Krasa približno 4.000, zagotovo velik dogodek.V Sloveniji so pred drugo svetovno vojno stale tri pravoslavne cerkve. Nahajale so se v Mariboru, Celju in Ljubljani. Med vojno sta bili celjska in mariborska, po navodilu Hitlerja zrušeni do tal, ljubljansko pa so zaščitile italijanske oblasti in se je ohranila vse do danes.