3 najboljši recepti za domačo ozimnico

Zima se hitro približuje, zato je zdaj pravi čas, da se lotimo priprave domače ozimnice.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Domače vloženo sadje in zelenjava ne samo da podaljšata svežino pridelkov, temveč tudi obogatita naš jedilnik z okusi poletja in jeseni. V nadaljevanju predstavljamo tri odlične recepte za ozimnico, ki bodo popestrili vaše mize: paradajz paprike, pisana solata in pikantna mešanica paprik.

1. Paradajz paprike

composition with preserved vegetables

Sestavine:

  • 4 l vode

  • 150 g soli

  • 500 g sladkorja

  • 125 ml esence

  • 1 vrečka vinobrana

  • 1 konzervans

  • 1 vrečka popra v zrnu

  • 5 kg paprik

 

Priprava:
Vse sestavine raztopite v vodi, da se popolnoma stopijo. Paprike z vilicami prebodite in jih razporedite v globlji pekač ter jih pritisnite s tanjšim krožnikom, da ne bodo plavale, ko jih prelijete z raztopino. Pustite čez noč, da dobro vpijejo okus. Naslednji dan paprike zapakirajte v kozarce, prelijte z ostalo raztopino in jih zaprite. Če vam ostane preliv, ga shranite v steklenici in uporabite za naslednje vložene paprike.

2. Pisana solata

Sestavine za solato:

  • 2 kg zelja

  • 2 kg korenja

  • 2 kg kumar (kornišonov)

  • 1 kg zelenega paradiža

  • 2 kg paprik (različnih barv)

  • 1 kg cvetače

Rastvor za preliv:

  • 3 l vode

  • 300 g soli

  • 400 g sladkorja

  • 1 vrečka vinobrana

  • poper v zrnu

  • 1 l kisa

Priprava:
Zelenjavo narežite na majhne koščke. Vodo, kis, sol, sladkor, poper in vinobran zavrite. Vroč preliv prelijte čez zelenjavo in pustite čez noč. Naslednji dan zelenjavo zapakirajte v kozarce. Iz te količine boste dobili približno 15 kozarcev po 720 ml.

3. Pikantna mešanica paprik

Sestavine:

  • 30 rdečih paprik, pečenih, olupljenih in narezanih

  • 500 g korenja, kuhano in narezano

  • 5 pekočih papričic, pečenih in narezanih

Preliv:

  • 500 ml kisa

  • 500 ml olja

  • 100 g česna, sesekljanega

  • 2 žlici soli

  • 1 vrečka konzervansa

 

Priprava:
Narezane paprike, korenje, pekoče papričice in česen prelijte s pripravljenim prelivom, dodajte vrečko konzervansa in dobro premešajte. Pustite čez noč, da se okusi povežejo. Naslednji dan mešanico zapakirajte v kozarce in jih dobro zaprite. Ljutino lahko prilagodite svojemu okusu – dodajte več pekočih papričic, če želite močnejši okus.

canning 626204 1280

red 20385 1280