3 poceni in zdravi zimski obroki

V vsakem letnem času je najbolje pripravljati jedi, ki so primerne za to obdobje leta. Tako dosežemo tudi zdravo prehrano. Sezonske sestavine so lahko tudi cenejše, mi pa vam prinašamo tri recepte za jedi, ki jih lahko takoj pripravite za kosilo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zima je čas za zelje, ki igra glavno vlogo, in tržnice ter trgovine so ga zdaj polne. Tu so še ohrovt, brstični ohrovt in kislo zelje. Prav tako je čas za krompir, korenje, peteršilj, celer, pastinak in rdečo peso. Na tržnicah lahko najdete tudi svežo in kislo domačo peso ter kislo zelenjavo. Por je še ena sezonska sestavina, prav tako čebula in česen.

Našteto sezonsko zelenjavo lahko kombinirate s suhim fižolom, lečo in čičeriko ter cenejšimi kosi mesa, kot so piščančja hrbta, boke ali svinjski kare.

Tukaj so nekateri obroki iz ugodnih sestavin:

  1. Dušeno zelje

Preprosta jed s zeljem in pasirano paradižnikovo omako, ki velja tudi za eno najcenejših. Poleg tega je zelo zdrava.

Priprava:

Čebulo očistite in drobno sesekljajte. Zelju odstranite zunanje liste in ga narežite na trakove. Solite zelje, premešajte in pustite stati 5 minut.

V veliki posodi segrejte rastlinsko olje in dodajte čebulo. Pražite čebulo do zlato rumene barve na nizki temperaturi.

K čebuli dodajte zelje in dušite skupaj, dokler zelenjava ne zmehča, približno 10-15 minut.

V posodo vlijte pasirano paradižnikovo omako, sladkor, sol in poper. Dobro premešajte in kuhajte vse skupaj približno 30 minut. Postrezite toplo z malo sesekljanega svežega peteršilja in pire krompirjem.

 

  1. Juha iz mladega zelja in korenja

Še ena zelo zdrava jed iz le nekaj sestavin, ki jo radi pripravljamo tudi za več dni. Običajno dodamo še malo suhega mesa, kot so rebra.

Priprava:

Mlado zelje narežite, čebulo drobno sesekljajte, korenje pa naribajte.

V lonec vlijte olivno olje in segrejte.

Dodajte korenje, čebulo in ščepec soli ter dušite približno 10 minut (dokler ne zmehča) na nizki temperaturi. Dodajte polovico sesekljanega mladega zelja in premešajte.

Dodajte sol, poper in Vegeto (po želji). Premešajte in dušite še nekaj minut. (*Za začimbe večinoma dam po občutku. Bolje je dati manj in po potrebi kasneje dodati več.)

Dodajte drugo polovico sesekljanega mladega zelja in premešajte. Pokrijte in pustite dušiti še 5-10 minut.

Dodajte dovolj vode, da prekrije mlado zelje. Pustite, da se kuha na srednji temperaturi približno 20 minut.

Spet dodajte vodo in pustite, da se kuha še približno 15 minut.

 

3. Krompirjev golaž

Enostaven golaž, ki vključuje poceni sezonske sestavine, se hitro pripravi, lahko pa ga pripravite z ali brez mesa.

Priprava: 

Čebulo in korenje narežite na drobne kocke, krompir pa na večje kocke.

V lonec vlijte olje, dodajte čebulo in jo dušite, dokler ne zmehča. Nato dodajte krompir in kuhajte približno 1 do 2 minuti, nato dodajte korenje, grah in začimbe.

Po 2 minutah dodajte še paradižnikovo mezgo. Dolijte toliko vode, da prekrije krompir. Dodajte kocko zelenjavne jušne osnove in peteršilj.

Na srednji temperaturi kuhajte v pokritem loncu približno pol ure. Po potrebi dodajte vodo, da golaž ne zagori.

Pred serviranjem ga nekoliko ohladite.

3 poceni zimske jedi kosilo zimsko poceni kosilo golaž