Beseda dolgoživost je v zadnjem času pogosto v ospredju – pojavlja se v naslovih člankov, imenih wellness tretmajev in na etiketah različnih prehranskih dodatkov in lepotnih izdelkov. Kot večina že ve, je za dolgo in zdravo življenje ključno vlaganje v zdrav način življenja. Ključne sestavine za zdrav življenjski slog so redna telesna aktivnost, socialna povezanost in uravnotežena prehrana.
Živila, ki lahko podaljšajo življenje
Nedavna raziskava norveškega raziskovalnega tima, objavljena v ugledni znanstveni reviji Nature Food, je odkrila, katera živila najbolj podaljšujejo pričakovano življenjsko dobo.
Raziskava je pokazala, da je model prehrane, povezan z dolgoživostjo, vključeval visoko vsebnost štirih živil: mleka in mlečnih izdelkov, zelenjave, oreščkov in stročnic. Ta živila so bila najtesneje povezana z dolgoživostjo, sledili so jim polnozrnata žita, sadje, ribe in belo meso.
Ključna živila za dolgo življenje
Mleko in mlečni izdelki so vir kalcija, beljakovin in vitaminov, ki krepijo kosti in podpirajo delovanje telesa, zelenjava je bogata z vlakninami, vitamini in antioksidanti, ki pomagajo pri preprečevanju kroničnih bolezni, oreščki so vir zdravih maščob, ki podpirajo zdravje srca in živčevja, stročnice so bogate z beljakovinami in vlakninami, ki spodbujajo zdravo prebavo in uravnavajo krvni sladkor. Po drugi strani pa je treba omejiti uživanje rdečega mesa, predelanega mesa, rafiniranih žit in sladkih pijač.
Sklep raziskovalcev
»Ocenjeni rezultat pri pričakovani življenjski dobi znaša približno deset let za tiste, ki preidejo z manj zdravih prehranskih modelov na modele, povezane z dolgoživostjo. Večje kot so spremembe k bolj zdravemu prehranjevanju, večji so pričakovani rezultati,« so zapisali raziskovalci v zaključku študije.