5 živil, ki jim pravijo “naravni antibiotiki”

Določena živila delujejo kot naravni antibiotiki, saj s svojimi učinkovinami in sestavinami podpirajo telo, pospešujejo celjenje ran, preprečujejo okužbe ter krepijo imunski sistem in zdravje celic.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Eden največjih zakladov narave so živila in rastline, ki že stoletja slovijo po svojem zdravilnem delovanju. Med njimi so tudi t. i. naravni antibiotiki – sestavine, ki dokazano pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in boju proti različnim bakterijam, virusom in glivicam. Čeprav nikakor ne morejo nadomestiti zdravniške terapije pri resnih okužbah, raziskave potrjujejo, da lahko nekatera živila, med njimi denimo olje origana, cimet, kurkuma, česen in manuka med delujejo kot naravna podpora pri zaščiti telesa pred boleznimi.

Origanovo olje

Že Aristotel je menda zapisal, da želva, ki požre strupeno kačo, mora takoj pojesti nekaj origana. Origano je namreč dolgo veljalo za pomemben protistrup. Danes je njegova moč predvsem v antioksidativnem delovanju. Eterično olje origana ima dokazane protibakterijske in razkuževalne lastnosti. Med drugim zavira rast gliv, pomaga pri okužbah kože, kandidi in lahko pospeši celjenje ran. Sicer tega olja načeloma ne uživamo neposredno oziroma ga lahko uživamo  v zelo razredčeni obliki.

Cimetovo olje

Eterično olje cimeta velja za antiseptik oziroma snov, ki preprečuje rast mikroorganizmov, kot so bakterije, glive ali virusi. Je tudi močan antioksidant, ki pomaga ščititi celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki lahko povzročajo poškodbe tkiv, prispevajo k razvoju kroničnih bolezni in pospešujejo proces staranja, zato ima redna uporaba cimetovega olja lahko dodaten zaščitni učinek na telo.

naravni antibiotiki

Kurkuma

Kurkuma ima dokazano širok spekter delovanja: protibakterijsko, protiglivično, protivnetno, protivirusno in antioksidativno. Nekateri poskusi so celo dokazali, da kurkuma sproža “samomor” rakavih celic, še zlasti rakavih celic prebavnega sistema. Odličen način za uživanje kurkume je pitje tople vode s kurkumo in limono vsako jutro na tešče.

naravni antibiotiki

Česen kot naravni antibiotik

Česen zaradi svojih številnih koristnih lastnosti velja za naravni antibiotik, ki pomaga tudi pri bakterijah, ki so razvile odpornost na klasične antibiotike. V skladu z nekaterimi študijami naj bi pomagal celo pri zaviranju rakavih celic. Sicer je pri česnu zdravilna vsa rastlina, najbolj pa strok česna.

naravni antibiotiki

Manuka med

Manuka med iz Nove Zelandije je poznan po vsem svetu kot eno najbolj cenjenih naravnih živil. Velja za naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, antibakterijsko in protimikrobno, pospešuje celjenje ran, preprečuje okužbe in še bi lahko naštevali. Poleg svojih zdravilnih lastnosti pa je cenjen tudi zaradi svoje prehranske sestave, saj vsebuje različne vitamine, minerale, aminokisline in encime, ki podpirajo splošno zdravje in dobro počutje.