Česen in 3 njegove koristi

Česen je eno najmočnejših naravnih zdravil, ki izboljšuje imunski sistem, deluje kot naravni antibiotik in znižuje krvni tlak.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Česen je starodavna rastlina, ki je po vsem svetu cenjena zaradi svojih močnih zdravilnih lastnosti. Česen je prava zakladnica naravnih antibiotikov in antioksidantov. Njegova uporaba sega v zgodovino starih civilizacij. Egipčani so česen uporabljali tako v kuhinji, kot tudi pri lajšanju tegob ob različnih boleznih. Najslavnejši medicinski dokument starega Egipta poroča, da je ta starodavna civilizacija že takrat raziskovala, kje in kako gojiti česen, ki je bil znan po svojih energijskih lastnostih.

Česen in njegove koristi

Česen je koristen pri zniževanju visokega krvnega tlaka, je zelo močan naravni antiseptik in s svojimi učinkovinami pomaga pri razstrupljanju telesa.

Nekatere študije poročajo tudi o koristih česna pri erekciji.

Po študiji, ki je vključevala 41 tisoč žensk, starih med 55 in 69 let, so tiste, ki so redno uživale česen, sadje in zelenjavo, imele za 35 % nižje tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki.

Česen in protivnetne lastnosti

Raziskave kažejo tudi, da česen deluje kot protivnetno sredstvo. Če imate boleče in vnete sklepe ali mišice, jih preprosto zmasirajte z oljem česna. Odličen je tudi za preprečevanje poškodb hrustanca, ki jih povzroča artritis.

Sicer pa antibakterijske in antioksidativne lastnosti česna pomagajo pri pobijanju bakterij. Tako na primer drgnjenje surovega česna po mozoljih lahko pomaga pri njihovem zdravljenju, prav tako lahko surov česen pomaga pri zdravljenju herpesa.