Kje Slovenci najraje dopustujejo?

Večina domačih turistov je za počitnice v tretjem četrtletju leta 2021 izbrala hrvaško obalo. Hkrati pa je narastel delež gospodinjstev, ki si lahko privoščijo počitnice.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po podatkih Statističnega urada RS so prebivalci Slovenije v juliju, avgustu in septembru 2021 največ počitnikovali doma, na zasebna potovanja pa so se odpravili v sosednje države.

Lani si je počitnice lahko privoščilo več gospodinjstev kot pred desetletjem, in sicer štiri petine gospodinjstev. To je tudi večji delež kot pred epidemijo covida-19.

Screenshot 114

Domači turisti so v 3. četrtletju 2021 ustvarili 3,5 milijona prenočitev, to je bila polovica njihovih prenočitev v celotnem letu 2021. Skoraj četrtino prenočitev domačih turistov je bilo v tem obdobju ustvarjenih v dveh občinah – Piranu (16 %) in Izoli (7 %).

Screenshot 115

Najbolj priljubljena tuja destinacija je bila Hrvaška. V obmorskih županijah je bilo ustvarjeno 99 % vseh prenočitev prebivalcev Slovenije na Hrvaškem. Četrtino vseh prenočitev so sicer ustvarili v istrski županiji, sledili sta primorsko-goranska (22 %) in zadrska županija (21 %).

Zanimivo je, da med prebivalci Slovenije najdemo kar nekaj imen in priimkov, ki jih lahko povežemo s poletjem in počitnicami na morju, kot so imena Marina, Jadran, Avgust, Julij, Val ter priimki Kit, Burja, Kapitan itd.