7. marec – dan pomorstva

7. marca obeležujemo v Sloveniji dan pomorstva, v spomin na sprejem Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije. Ob dnevu pomorstva je pred Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu postavljena opreme za reševanje na morju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sedmega marca v Sloveniji obeležujemo dan pomorstva v spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi države marca 1991. Resolucija izpostavlja pomen ohranjanja in razvoja pomorstva, pa tudi prostorske omejitve slovenskega morja in obale.

Ministrstva za infrastrukturo, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za vzgojo in izobraževanje, Uprava RS za pomorstvo, fakulteta za pomorstvo in promet ter Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran so ob dnevu pomorstva dopoldne priredili dogodek ob odprtju opreme za usposabljanje pomorščakov.  Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, dekan Fakultete za pomorstvo in promet Peter Vidmar in ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar so slovesno prerezali trak in odprli novi pomol s sistemom za spuščanje plovil. Pridobitev je zelo pomembna za študentje, saj so se doslej morali usposabljati na Reki. Zdaj pa bodo to lahko počeli doma.

”Pomorščakom smo v uporabo predali nadvse pomembno opremo, namenjeno urjenju veščin preživetja na morju” je na Facebook profili napisala ministrica za infrastrukturu.