Istrski beli tartuf sodi med najbolj cenjene tartufe na svetu, trdijo v Združenju tartufarjev Istre, ki je za dodatno vrednotenje, promocijo in ohranjanje tega visoko cenjenega izdelka iz istrskih gozdov, ob podpori hrvaškega ministrstva za kmetijstvo in Istrske županije, začelo postopek zaščite oznake geografskega porekla istrskega belega tartufa. S tem postopkom, v katerega bo vključena celotna skupnost, želijo zagotoviti, da bodo tudi prihodnje generacije uživale v njegovem izjemnem vonju in okusu.
Istrski beli tartuf večinoma raste pod zemljo v gozdu ob vznožju Motovuna. Predvidevajo, da v gozdu vsako leto naberejo približno 5 ton tartufov, ki se večinoma uporabijo v italijanskih restavracijah.
Celoten postopek zaščite je sicer dolg in zahteven, vendar bo Istra, ko bo cilj dosežen, pridobila še en izdelek z zaščito porekla, ki bo promoviral regijo in obogatil turistično ponudbo, kot to denimo že velja na primer za tipični istrski pršut.