Sestavine (za 30 do 40 piškotov)
– 250 gramov moke
– 125 gramov sladkorja (lahko tudi v prahu)
– 125 gramov masla
– 3 rumenjaki
– vanilin sladkor
– pecilni prašek
– valjar in modelčki za piškote
– mrvice, čokolada ipd. za okraševanje piškotov
Postopek:
Maslo segrejemo na ognju, da se stopi. Vmešamo ga v moko, kamor dodamo še sladkor, rumenjake, vanilin sladkor in pecilni prašek. Mešamo, gnetemo ali miksamo toliko časa, dokler se ne oblikuje enotno testo oziroma masa. Ko je masa pripravljena, jo lahko za 20 minut položimo v hladilnik. Pripravimo pladenj s peki papirjem, valjar, moko in pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pomokamo mizo in valjar, odrežemo en košček testa in ga razvaljamo. Z modelčki oblikujemo piškote in jih položimo na pladenj s peki papirjem. Piškoti naj bodo debeli med 3 in 5 milimetrov, pazimo tudi, da jih na pladenj zložimo dovolj narazen. Pladenj potisnemo v segreto pečico in piškote pečemo od 8 do 10 minut. Paziti moramo, da se piškoti ne prepečejo, ker lahko postanejo zelo trdi. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa. Piškote na koncu po želji okrasimo s čokolado, mrvicami, očmi, jedilnimi barvami ali pa jih preprosto posujemo s sladkorjem v prahu.
Tako pripravljeni piškoti so odlični ob kavi, so pa tudi odlična ideja za personalizirano in doma narejeno darilo.
Piškotov, ki jih lahko pripravite za praznike, je ogromno. V svojo zbirko lahko dodate razpokančke, vanilijeve rogljičke, medenjake, linške piškote, breskvice, ingverjeve piškote … Naj se božični maraton peke piškotov začne na 3, 4, zdaj! Aja, ne pozabite mi poslati fotografij svojih slastnih kreacij na manca.hribovsek@obalaplus.si.