Generali za spodbujanje kulture trajnosti

Uvajanje trajnostnih praks v malih in srednje velikih podjetjih postaja gonilna sila za Skupino Generali, kar so potrdili z natečajem SME EnterPRIZE, kjer je slovensko podjetje Lumar izstopalo kot trajnostni junak med več kot 7.000 evropskimi podjetji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V času, ko se svet sooča z vse večjimi izzivi podnebnih sprememb in družbenih neenakosti, postaja trajnost nujna sestavina našega vsakdana. V Generaliju so v svojem strateškem načrtu sprejeli trdno zavezo, da bodo načela trajnosti usmerjala njihove odločitve in dejanja. Trajnost vidijo kot gonilno silo poslovanja, pri čemer si prizadevajo biti odgovorni tako kot zavarovalnica, vlagatelj, delodajalec tudi korporativni državljan, hkrati pa si prizadevajo še bolj krepiti svojo vlogo vseživljenjskega partnerja pri strankah.

 

Trajnost in inovativnost v poslovanju

V zavarovalnici Generali verjamejo, da so dobre prakse in vzorniki ključni za spodbujanje sprememb in izboljšav. Zato so letos prvič tudi v Sloveniji predstavili natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen nagrajevanju malih in srednje velikih podjetij, ki uvajajo trajnostne prakse v svoje poslovanje. Zavedajo se namreč pomembne vloge malih in srednjih podjetij v gospodarstvu. Odziv na natečaj je presegel pričakovanja, prijavljeni projekti pa potrjujejo, da podjetja trajnost dojemajo kot priložnost in konkurenčno prednost.

Konec novembra so v Bruslju predstavili 10 trajnostnih junakov, izbranih med več kot 7.000 evropskimi malimi in srednje velikimi podjetji. Slovenski junak trajnosti je bilo podjetje Lumar, ki s trajnostnimi praksami in dolgoletno trajnostno strategijo izstopa tudi v evropskem prostoru.

Nagrajeno je bilo za svojo zavezanost k trajnosti v inovativnih izdelkih, za celovit poslovni model, okoljske ukrepe in cilje, za sistematično merjenju trajnosti ter za ambiciozne pobude za prihodnost. Njihova prizadevanja izboljšujejo kakovosti življenja ljudi, hkrati so dober zgled industriji in prispevajo k zmanjševanju vpliva na okolje.

Poleg slovenskega podjetja Lumar so se med deset finalistov natečaja SME EnterPrize uvrstila še podjetja iz Avstrije (Dorfplatz STAW), Češke (Biopekárna Zemanka), Francije (La Conciergerie Solidaire), Hrvaške (Humana Nova), Italije (Planetek Italia), Madžarske (Sudár Birtok), Nemčije (Pervormance International), Portugalske (Miranda Bike) in Španije (Maximiliana).

Generali SME EnterPRIZE heroji trajnosti

Glavni izvršni direktor Skupine Generali Philippe Donnet je pojasnil, da je Skupina Generali projekt SME EnterPRIZE zagnala leta 2021 za spodbujanje kulture trajnosti med evropskimi malimi in srednje velikimi podjetji ter njihovo podporo pri vključevanju trajnosti v svoje poslovanje. Ob tem je dodal, da »čeprav so morala ta podjetja prestati velike izzive, povezane z energetsko krizo, motnjami v dobavni verigi, inflacijo ter gospodarsko in geopolitično negotovostjo, poudarja tretja Bela knjiga, ki sta jo izdala Skupina Generali in SDA Bocconi, da se število evropskih malih in srednje velikih podjetij, ki sprejemajo trajnostne poslovne modele, nenehno povečuje in da so poslovni razlogi za to še vedno zelo močni«.

 

Nagradni natečaj SME EnterPRIZE se bo v Sloveniji odvijal tudi v letu 2024 – vabljeni podjetniki, da se pridružite!