Za osem oseb potrebujemo: eno jajce, žličko ruma, 180 gramov jogurta, eno žličko naribane limonine lupinice, 60 gramov sladkorja v prahu, 200 gramov moke, ščepec soli, pol vrečke pecilnega praška, olje za cvrenje in sladkor v prahu za posip.
Priprava
V skledi z električnim mešalnikom zmešamo jajce, rum, limonino lupinico in jogurt. Dodamo sladkor v prahu, moko, sol in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo brez grudic. Testo pustimo, da počiva pol ure.
Trik s kuhalnico
Medtem pripravimo večji lonec, v katerem segrejemo olje. To naj bo segreto na 180 stopinj, v kolikor nimamo termometra, lahko vanj pomočimo leseno kuhalnico. Ko se okoli ročaja delajo mehurčki, je olje dovolj vroče.
Pripravimo žlico in jo potopimo v olje, nato z njo zajamemo testo ter ga položimo v olje. Ko se miška zlato zapeče na eni strani, jo obrnemo in ocvremo še na drugi.
Ocvrte miške poberemo iz olja, pri tem si lahko pomagamo z penovko in jih odložimo na krožnik, na katerega smo položili papirnato brisačko, da se vanj odcedi olje. Nato miške postrežemo in po želji posipamo s sladkorjem v prahu.
Recept za klasične, kvašeno vzhajane miške oziroma fritule, smo z vami delili pred leti. Zaupala nam ga je gospa Elda iz Šmarij.