Izšla avtobiografija Elde Viler

Pevka Elda Viler, ki še danes velja za eno največjih slovenskih pevk, je svoje življenje in delo popisala v pravkar izdani avtobiografiji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Knjiga nosi naslov Elda- notranji naboj, soavtor in pisec knjige je bil Ivo Gajič, nad njim je bila navdušena tudi pevka sama, saj kot pravi, mu je uspelo izluščiti bistvo vsega tistega, kar je napisala sama. Kot je še povedala,  je na tovrstno delo čakala kar 30 let, saj je težko najti ljudi, ki bi se česa takšnega lotili.

“Najprej so vsi navdušeni, potem pa omagajo sredi poti,” se je nekoliko pošalila. Primernega sogovornika za nastanek pa je našla v Gajiču, ki je kot pravi knjigo napisal objektivno. Elda, ki bo konec letošnjega leta praznovala 80 let, je Primorka, ki je v Ljubljano prišla leta 1963, kjer se je začela razvijati njena pevska pot.  Nastopila je na avdiciji Pokaži, kaj znaš v Kopru, temu pa je sledila bogata in uspešna pevska kariera. Nastopila je na eminentnih glasbenih festivalih in osvojila precej nagrad. Na uglednem  festivalu Slovenska Popevka, so takrat sodelovali eminentni  avtorji in skladatelji, kot so Elza Budau, Gregor Strniša, Dušan Velkaverh, Jože Privšek, Bojan Adamič in Mojmir Sepe. Prav v zlatih časih slovenske popevke je dosegla največji uspeh. Nastopila je tudi v drugih državah. S skladbami Nora misel,  Ti si moja ljubezen, Lastovke, Zlati prah imaš v očeh, se je zapisala v srca mnogih poslušalcev. Kot je še povedala pevka, je vedno bila prisotna želja, da bi njeno pot popisali v knjigi ter da nekaj zapusti potomcem in Slovencem. Zgodbo o življenju punce, ki je prišla iz vasi v mesto.

Spomnimo, rojena je bila v vasici Koštabona v zaledju Slovenske Istre.  O  Eldi Viler smo že pisali tudi mi:

Elda Viler je močno navezana na svojo Koštabono: To je vas trdnih in pokončnih ljudi!

Soavtor Gajič je še povedal, da je v knjigi zajel vse tisto, kar je portretiranka želela, da bralci izvejo o njej in njenem delu. V knjigi niso zgolj lepe stvari, ampak je mogoče izvedeti tudi kaj iz zakulisja slovenske glasbene scene. Gajič je ob tem dodal:

 “Zaradi Besede sem jo sovražil, zaradi Ti si moja ljubezen sem jo imel rad. Imela je nekaj, kar me je navduševalo, imela je tisto, čemur pravimo ‘personality’, osebnost. Med neštetimi pevci si jo takoj prepoznal. Njen glas, njena interpretacija in tudi njen vedno nekoliko zadržan nastop sta očarala še tako zahtevnega poslušalca.” 

Ob koncu je dodal še pregled Slovenske popevke od leta 1964 dalje. ”Knjiga predstavlja Eldo kot tudi Slovensko popevko,” je dejal.

Elda Viler

Avtobiografijo spremlja misel: Ni, samo glas je nek notranji naboj, to je po Eldinih besedah tisto, najbolj bistveno, kar te vodi, neka želja, volja, nekaj, kar daje smisel življenju, še zaključi.

Prisluhnite eni njenih največjih uspešnic: