3 izrazi TikToka in današnje mladine: G.O.A.T., P.O.V. in …

Družbena omrežja so polna čudnih kratic in fraz, ki pogosto na prvi pogled nimajo nobenega smisla, a mladina jih redno uporablja tudi v vsakdanjih pogovorih. Kaj torej v resnici pomenijo kratice G.O.A.T., P.O.V. in Sus?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ali ste vedeli, da kratica G.O.A.T. pomeni “greatest of all time” oziroma prevedeno v slovenski jezik “največji oziroma najboljši vseh časov”. Kratico v družbenih medijih, zlasti na TikToku in Instagramu, pa tudi na Youtubu pogosto spremlja emoji kozla in običajno se uporablja za opisovanje nadarjene osebe, pa tudi samega sebe. Mladi kratico največkrat uporabljajo v spletnih pogovorih, včasih pa tudi v pogovorih v živo.

wu yi CUCGsuAyufc unsplash

G.O.A.T.  za označevanje izjemnih dosežkov

V kontekstu družbenih omrežij se G.O.A.T. pogosto uporablja za označevanje izjemnih dosežkov posameznikov na različnih področjih, kot so šport, glasba, film in druga področja. Mladi ta izraz uporabljajo tudi za izražanje občudovanja ali priznanja vrstnikom in znanim osebnostim.

Poleg tega lahko G.O.A.T. uporabljajo tudi v šaljivem smislu ali kot del samopromocije, kjer posamezniki sebe opisujejo kot “največjega v določeni dejavnosti ali na določenem področju.”

P.O.V. oziroma “point of view”

P.O.V. je kratica za “point of view” (točka pogleda), ki se uporabja zlasti za prikazovanje prizorov skozi oči določenega lika. Na družbenih omrežjih se ta kratica pogosto dodaja v opise videoposnetkov oziroma k posnetkom iz bližnjega pogleda, ki gledalca vabijo, da se vživi v opisano situacijo.

Izraz izvira iz filmske in video produkcije, kjer se uporablja za tehniko snemanja, ki gledalcu omogoča, da doživlja dogajanje skozi oči določenega lika. Ta tehnika je še posebej priljubljena v filmih in video igrah, saj pri gledalcu ustvarja globlji čustveni odziv.

Kaj pa pomeni “Sus”?

Kratica “sus” izvira iz angleške besede “suspicious”, ki v slovenščini pomeni “sumničav”. Ta izraz je postal izjemno priljubljen predvsem zaradi igre “Among Us”, kjer igralci skušajo identificirati tajnega saboterja med člani posadke vesoljske ladje.

Iz videoiger je “sus” hitro prešel v širšo uporabo na družbenih omrežjih, kjer se uporablja za opisovanje situacij ali oseb, ki vzbujajo sum ali dvom. Ta kratka in jedrnata kratica je zaradi svoje učinkovitosti in priljubljenosti postala del vsakdanjega spletnega slenga. Uporabniki družbenih medijev “sus” uporabljajo tudi v šaljivih, resnih ali kritičnih kontekstih, ko želijo hitro izpostaviti sumničavost brez dolgih razlag.