Pet stvari, ki jih ne bi smeli početi po obroku

Veliko navad lahko povzroči več škode kot koristi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nekateri ljudje se ne morejo zadržati, da po obroku ne bi odšli tudi spat. Po drugi strani pa mnogi radi prižgejo cigareto ali spijejo čaj. Vendar pa mnoge od teh navad niso zdrave.

 

Spanje

To nikakor ni priporočljivo, saj se obrok ne bo prebavil, če zaspite takoj po zaužitju. Poleg tega počivanje takoj po obroku ni sproščujoče.

Tuširanje

Kopanje po obroku odloži prebavo. Kri okoli želodca med tuširanjem teče v druge dele telesa namesto da bi pomagala pri prebavi.

Čaj

Čaj vpliva na proces prebave. Če zaužijete beljakovine v obroku, bo kislina iz čaja utrdila vsebino beljakovin, kar bo otežilo prebavo. Pitje čaja takoj po obroku tudi ovira absorpcijo železa v telesu. Izogibajte se čaju eno uro pred in po obroku.

Kajenje

Pravijo, da je kajenje po obroku enako kajenju desetih cigaret. Pravilno ali ne, kajenje je škodljivo za vaše telo in nikoli ne bi smeli kaditi.

Sadje

Različna živila se prebavljajo s različnimi hitrostmi. Najprej jejte sadje, saj se najlažje prebavlja. Sadje je treba jesti eno uro pred obrokom ali dve uri po obroku.

Sadje se ne bo dobro prebavilo, če ga pojeste takoj po obroku.