Gotovo ste že opazili, kako jagode hitro splesnijo po nakupu. Vendar pa obstaja trik, ki vam lahko pomaga podaljšati njihovo svežino, in vse, kar potrebujete, je beli kis. Avtorici Ariel Klein in Samantha Leffler iz Real Simplea sta odkrili ta trik, ki lahko podaljša svežino jagod tudi do treh tednov.
Priprava:
Zmešajte beli kis z vodo v razmerju 1:3 in jagode potopite za nekaj minut. Nato jih nežno osušite in shranite v hermetično zaprti posodi v hladilniku.
Beli kis je priljubljeno sredstvo za konzerviranje zaradi svoje “octene kisline” – snovi, ki kisu daje oster vonj. Ko se sadje in druga zelenjava namočita vanj, se njihova kislost poveča, vsi preostali mikroorganizmi pa so uničeni v tem procesu.
Beli kis deluje tako, da poveča kislost sadja, kar preprečuje rast plesni in podaljšuje svežino. Če vam kis ni všeč, lahko jagode preprosto zamrznete.
V zamrzovalniku jih lahko hranite celo 10 do 12 mesecev in jih hitro odtajate v hladni vodi. Tako boste vedno imeli sveže jagode za smoothieje ali kot dodatek jogurtu ali žitaricam.
Ideje za okusne sladice.