5 koristi jagod, ki jih še ne poznate

Jagode so več kot le okusen sadež in dodatek k poletnim solatam in sladicam; so prava zakladnica hranilnih snovi in imajo številne zdravstvene koristi. Nekatere koristi jagod so manj znane, zato razkrijte, zakaj bi jih morali redno vključevati v svojo prehrano.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Večina vas pozna številne koristi jagod, najbrž pa le malokdo od vas ve, da so jagode bogate tudi s folno kislino in zato koristne za bodoče mamice, vsebujejo pa tudi ksilitol, ki pomembno pripomore k ohranjanju ustne higiene. Še več koristi jagod preverite v nadaljevanju.

tetiana bykovets grjHFqaCLCg unsplash

Jagode in bogastvo vitamina C

Jagode so izjemno bogat vir vitamina C, antioksidanta, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kože in imunskega sistema. Ena skodelica svežih jagod lahko zagotovi več kot 100% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Jagode so zato priporočljive zlasti za ljudi, ki živijo v onesnaženih okoljih. Vitamin C, ki ga vsebujejo jagode, pa pripomore tudi k boljši absorbciji železa v telesu. Če boste skodelico svežih jagod pojedli kot desert po fižolovi mineštri ali enolončnici s stročnicami, boste zmanjšali tveganje za anemijo.

Jagode in srčno zdravje

Raziskave kažejo, da jagode lahko pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni. Visoka vsebnost antioksidantov jagodam daje značilno rdečo barvo, obenem pa koristne snovi v jagodah lahko pomagajo zmanjšati tveganje za aterosklerozo, prav tako jagode znižujejo krvni tlak.

Koristi jagod in nadzor nad telesno težo

Jagode veljajo za nizkokalorično živilo, bogato z vlakninami, kar pomeni, da lahko pomagajo pri občutku sitosti in nadzoru telesne teže. Vlaknine v jagodah lahko pomagajo tudi pri urejanju krvnega sladkorja, kar je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.

esperanza doronila I98z9NjeZAA unsplash

Prav tako je jagode koristno kombinirati s slanimi živili, kot so sir in suhomesnati izdelki, ki vsebujejo veliko soli. Naravna sladkost in svežina jagod bo odlično uravnotežila slanost, visoka vsebnost kalija v jagodah pa bo pomagala uravnati krvni tlak, kar je še posebej koristno ob obrokih, ki so bogati s soljo.

Kako jagode vključiti v prehrano?

Jagode pred uživanjem nujno operite , saj so pogosto na vrhu seznama živil z visoko vsebnostjo pesticidov. Še bolj priporočljivo je izbirati ekološko pridelane jagode oziroma jagode privzgojiti kar doma.

Sicer je jagode najbolje uživati sveže in nepredelane. Lahko jih dodate k jogurtu ali kosmičem za okusen in zdrav zajtrk, zmešane v smutijih za osvežilno pijačo ali celo kot dodatek k solatam.