Rastlina iz vašega vrta vam lahko reši srce: Drastično znižuje holesterol

Ko gre za zdravje, je uporaba zdravilnih zelišč v prehrani lahko zelo koristna. Čeprav so nekatere začimbe bolj priljubljene od drugih, se rožmarin izkazuje kot eden najboljših zaveznikov v boju za zdravo srce in proti povišanemu holesterolu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 

Skrivna moč rožmarina

Rožmarin je priljubljena rastlina med osebami na dieti zaradi svoje bogate hranilne vrednosti. Ta rastlina je polna antioksidantov, ki pomagajo v boju proti vnetjem in oksidativnemu stresu v telesu. Dietetik Jordan Hill pojasnjuje, da antioksidanti iz rožmarina lahko preprečijo škodljivo oksidacijo LDL holesterola, znanega kot “slab” holesterol.

Znanstveno dokazane koristi

Ena raziskava je pokazala pomembne rezultate pri ljudeh, ki so uživali rožmarin. V raziskavi je sodelovalo 48 prostovoljcev, ki so štiri tedne dnevno uživali dva, pet ali deset gramov mletega rožmarina. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so uživali največji odmerek, imeli znatno nižjo raven slabega holesterola.

Rožmarin v mediteranski prehrani

Mediteranska prehrana, ki velja za najzdravnejšo na svetu, pogosto vključuje tudi rožmarin. Ta dieta je bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, oreščki, mastnimi ribami in olivnim oljem. Uporaba rožmarina pri kuhanju dodaja antioksidante, vlaknine in izboljšuje okus hrane.

Začimbe, kot je rožmarin, nimajo maščob, njihov zemeljski in lesnati okus pa se dobro ujema z drugimi začimbami, kot so timijan, majaron in origano. Nutricionistka Sarah Haas poudarja, da rožmarin še posebej dobro deluje pri mariniranju govedine, saj spojine v rožmarinu pomagajo preprečiti nastanek rakotvornih spojin med pečenjem na žaru. Z dodajanjem rožmarina v prehrano ne boste le izboljšali okusa jedi, temveč boste tudi znatno prispevali k svojemu zdravju, še posebej ko gre za srce in zniževanje ravni holesterola.