Se moramo res bati orjaškega klopa?

Poročali smo že o opažanju orjaškega tropskega klopa na Krasu. To je med javnostjo povzročilo nekaj razburjenja, kustos Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Tomi Trilar pa je medtem za N1 pojasnil, da je ta vrsta klopa v Sloveniji prisotna že leta in ne gre za nov pojav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Sloveniji imamo 16 vrst klopov, najpogostejši je gozdni klop, piše portal. Pred dnevi pa so nekateri mediji poročali, da so na Krasu raziskovalci tržaškega Naravoslovnega muzeja zabeležili prisotnost nove vrste klopa – “orjaškega tropskega klopa” Hyalomma marginatum oziroma dvogostiteljskega klopa.

Kustos Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Tomi Trilar je za N1 pojasnil, da smo v Sloveniji dvogostiteljskega klopa, glede na podatke iz zbirke biologinje, kemičarke in medicinske entomologinje dr.  Danice Tovornik, zasledili že leta 1955. Našla ga je v Sečoveljskih solinah.

Odrasli dvogostiteljski klopi so v Sloveniji razširjeni na pašnikih v priobalnem pasu, pojasnjuje strokovnjak. V primerjavi z gozdnim klopom odrasli dvogostiteljski klop ne lovi iz zasede, temveč aktivno išče gostitelja. V Sloveniji so to krave in boškarini. Ti klopi tečejo za živaljo, ko jo ujamejo, zlezejo po njeni nogi in se prisesajo.

Ta vrsta klopa pri nas ni pogosta in v Sloveniji še nismo zabeležili primera, ko bi se dvogostiteljski klop prisesal na človeka, še piše portal. K nam zaidejo spomladi, ko s seljenjem živali pridejo iz Afrike.

Nekoč so bili razširjeni do Črnokalskega roba, vendar je vrsta z opuščanjem pašnikov izumrla. V zadnjem času pa odrasle klope te vrste opažajo pod Kraškim robom. V okviru monitoringa klopov na pašnikih pri Hrastovljah in Kastelcu so letos že našli dvogostiteljskega klopa.