Zaradi praznikov bomo ponovno imeli gnečo na cestah

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, znan tudi kot telovo. Ker je ta dan dela prost v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem, je promet iz smeri Avstrije proti Hrvaški že zdaj nekoliko povečan.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Pričakovati je, da bodo kolone vozil od Avstrije proti Hrvaški znova preplavile naše avtoceste. Dnevnim migrantom na poti v službo se bodo pridružili turisti, saj je 30. 5. v nekaterih državah dela prost dan,” so opozorili na Darsu.

Na promet.si so sporočili, da nas največ gneče pričakuje od od Karavank proti Primorski.

Zastoji nastajajo že od zjutraj, trenutno pa  na primorski avtocesti od Unca proti Ljubljani na posameznih odsekih, zamuda je 10 – 15 minut.

Gneče nastajajo tudi na na zahodni in južni ljubljanski obvoznici, na primorski avtocesti iz Ljubljane proti Brezovici in na na cestah Lucija – Strunjan in Šmarje – Koper.

Telovo – praznik svetega Rešnjega telesa in krvi

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, znan tudi kot telovo. Na ta dan se verniki spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verskega obreda. Praznik telovo nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. Praznujejo ga 11 dni po binkoštih, ki sledijo 50 dni po veliki noči.

Evharistija ima v zgodovini Cerkve različne vidike in imena, njeno izhodišče pa so zapisi v Svetem pismu, ki opisujejo, kako je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo in vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, ki predstavlja spomin na zadnjo večerjo, je tako od začetkov krščanstva eno izmed najbolj prepoznavnih znamenj kristjanov.

Praznik telovo po slovenskih cerkvah in njihovi okolici zaznamujejo procesije, ki se ponekod pripravljajo tudi na prvo nedeljo po prazniku. Te procesije so izraz globoke vere in spoštovanja do evharistije ter predstavljajo pomemben del praznovanja tega svetega dne.