Origano, znanstveno imenovan Origanum vulgare, je ena izmed najbolj priljubljenih začimb v kuhinjah po vsem svetu, zlasti v sredozemski kuhinji. Čeprav je pogosto povezan predvsem s pico, njegova uporaba sega daleč onkraj tega, saj nudi širok spekter možnosti za obogatitev okusov številnih jedi, ima pa tudi številne blagodejne učinke na naše zdravje.
Origano vpliva na misli in telo
Origano je veljal za zel boginje Afrodite, boginje ljubezni, lepote in strasti v grški mitologiji, ki je bila čaščena kot simbol večne ženstvenosti in očarljivosti. Po legendi naj bi Afrodita origano uporabila za napolnitev vrta na gori Olimp z dišavo, ki bi simbolizirala veselje. Tudi kasneje so origano dajali na pokopališča za večni pokoj, mladoporočence pa so z njim ovenčali za večno ljubezen.
Sicer pa so že v antičnih časih origano uporabljali tudi za zdravilne namene. Grki so ga cenili kot zdravilo za številne težave, od kašlja in bolečin v mišicah do gastrointestinalnih motenj. Hipokrat, oče moderne medicine, je origano priporočal kot terapevtsko zelišče za zdravljenje respiratornih in prebavnih težav.
Origano je tudi danes cenjen zaradi svojih zdravilnih lastnosti
Origano je močan antioksidant in ima protivnetne učinke. Vsebuje timol in karvakrol, dve spojini, ki imata antibakterijske, protiglivične in protivirusne učinke. Tradicionalno se uporablja za lajšanje prebavnih težav, za krepitev imunskega sistema in celo za zdravljenje respiratornih težav. Origanovo olje je učinkovito proti glivicam in plesnim, prav tako lajša tudi težave s sečili.
Uporaba v domači negi in naravni kozmetiki
Origano najde svoje mesto tudi v domači negi in naravni kozmetiki. Eterično olje origana se pogosto uporablja v aromaterapiji za lajšanje stresa in utrujenosti. Prav tako se dodaja v kreme in losjone za kožo, saj pomaga pri zdravljenju kožnih vnetij, glivičnih okužb in aken. Razredčeno eterično olje se lahko uporablja tudi kot naravni repelent proti insektom.
Origano v sodobni kuhinji
V sodobni kuhinji origano ni več omejen samo na tradicionalne jedi. Kuharski mojstri ga uporabljajo za eksperimentiranje z okusi v sodobnih receptih, od sladic do koktajlov, kjer origano dodaja zeliščni pridih, ki lahko transformira celotno jed. S svežim pristopom in malo kreativnosti lahko origano uporabimo na načine, ki presegajo klasične meje in s tem pokažemo njegovo pravo vsestranskost.