Če jeste to hrano pred spanjem, shujšali boste med spanjem

Za hujšanje je, pravijo strokovnjaki, najslabše veliko jesti pred spanjem. Posebej k nabiranju kilogramov pripomorejo ogljikovi hidrati, sladkor in škrob – kot so riž, kruh, krompir in sladkarije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Živila, bogata s sladkorjem in revna z vlakninami, bodo hitro potešila lakoto, vendar če se energija, v katero se spremenijo, ne porabi, se bodo te kalorije shranjevale kot maščobe. Ali obstaja kaj hujšega za vaš pas? Kljub temu se strokovnjaki strinjajo, da ni dobro iti spat na prazen želodec, zato če občutite lakoto pred spanjem, obstajajo tudi boljše rešitve.

Skuta

Skuta je živil0, bogato s proteini. Skuta brez maščobe je bila predmet raziskave, katere rezultati so bili objavljeni v reviji British Journal of Nutrition pred nekaj leti.

V njej je zapisano, da uživanje 30 gramov proteinov 30 minut pred spanjem lahko pozitivno vpliva na zdravje. Študija je bila relativno majhna in je vključevala samo aktivne mlajše ženske, vendar je prva študija, ki je proučevala, kako hrana lahko pomaga pri hujšanju, ne da bi šlo za proteinske napitke.

Druga živila, bogata s proteini

Če niste ljubitelj skute, obstaja veliko nadomestkov, ki so prav tako dober vir proteinov.

Lahko jeste piščanca, tofu, kuhana jajca ali majhne količine mandljev 30 minut pred spanjem, saj vsebujejo čiste proteine, svetuje Bridgette Agee, medicinska sestra in vodja projekta v centru za izgubo teže Marina Weight, ki ni bila vključena v omenjeno študijo.

Mandlji in orehi so eni izmed najbolj zdravih oreščkov, posebej so dober izbor za osebe, ki ne prenašajo laktoze, vegane ali tiste, ki preprosto ne marajo mlečnih izdelkov. Vsebujejo velike količine zdravih maščob, proteinov in hranil, kot so vitamin E, selen in magnezij.

Če nimate težav z laktozo, lahko izberete tudi mocarelo, ki ima malo kalorij in veliko proteinov, pa tudi kalcija in vitamina D. Pravi odgovor za izgubo kilogramov je v zmanjševanju vnosa kalorij v telo – morate porabiti več energije, kot je vnesete.

Če razporedite obroke tako, da vsakih 5 ur vnašate proteine in zelenjavo v telo, mu zagotovite dovolj energije, potrebne za izgubo kilogramov, poudarja Agee ter dodaja, da s planiranjem obrokov lahko sprejemate tudi bolj zdrave odločitve in odpravite nezavedno prehranjevanje.