Ali je treba jesti pred ali po treningu?

Če trenirate, da bi izgubili odvečne kilograme, je dobro vedeti, kaj lahko pospeši ta proces. Če ste ena tistih oseb, ki zajtrkujejo pred jutranjim treningom, boste morda morali to spremeniti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Raziskovalci z univerz v Bathu, Birminghamu, Newcastleu in Stirlingu so analizirali porabo energije pri 12 zdravih, telesno aktivnih moških, starih med 20 in 26 let. Vsak moški je opravil tri različna testiranja. Ena skupina moških je zajtrkovala ovsene kosmiče z mlekom in nato počivala brez vadbe. Druga skupina je jedla isti zajtrk dve uri pred 60-minutno vožnjo s kolesom, medtem ko je tretja skupina popolnoma preskočila zajtrk pred istimi 60 minutami vadbe.

Študija je pokazala, da so moški, ki so preskočili zajtrk, imeli večji kalorični primanjkljaj čez dan, povprečno okoli 150 kalorij, kar pomeni, da je vadba na “prazen želodec” najboljša za hujšanje.

Ti rezultati kažejo, da lahko zdravi mladi moški lažje dosežejo kratkoročni energetski primanjkljaj, če izpustijo zajtrk pred vadbo,” so zaključili avtorji študije.

Ko vadite na prazen želodec, vaše telo nima lahko dostopne energije iz hrane, zato črpa energijo iz drugih virov, kot so shranjene telesne maščobe, kar naredi vašo vadbo bolj učinkovito pri izgorevanju maščob in vam pomaga pri izgubi kilogramov.

Poleg tega vadba na prazen želodec ohranja nizko raven inzulina, kar omogoča telesu, da proizvaja več rastnega hormona, ki prav tako izgoreva maščobe.

“Ko je inzulin povišan, bo vaše telo shranjevalo maščobo namesto, da bi jo izgorevalo. Ni pomembno, koliko vadite po obroku, ne boste mogli izgorevati telesne maščobe, dokler raven inzulina ne pade, kar običajno traja dve do tri ure, če ne dlje,” je pojasnila certificirana specialistka za športno medicino Phoenyx Austin.

Če pa raje zajtrkujete pred vadbo, ne skrbite, saj tudi to prinaša določene prednosti. Raziskovalci so namreč odkrili, da so moški, ki so najprej zajtrkovali, med vadbo porabili več ogljikovih hidratov in pospešili svoj metabolizem čez dan.