×

Italija: 10 neustavljivih jedi

Z vami delimo 10 neustavljivih jedi. Italija slovi po vrhunski kulinariki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Italija vas bo gotovo navdušila, ponuja mnogo dobrega in lepega. Izberite katerikoli del države.

Če je hrana ena od vaših prvih misli, ko pomislite na Italijo, niste sami. Italijanska kuhinja in njene različice so osvojile skoraj ves svet, razlogi pa so očitni: raznolika in neustavljivo okusna. Obstaja na tisoče sladkih in slanih jedi, ki jih je vredno poskusiti od glave do pet, tokrat pa izpostavljamo 10 neustavljivih.

Sardinska mineštra juha

Minestrone je gosta italijanska juha iz različne zelenjave , ki se prilagajajo letnemu času – vendar mora vsak krožnik vsebovati vsaj nekaj stročnic in majhne testenine iz zdrobove moke, imenovane fregula, ki je na Sardiniji izjemno priljubljena. Seveda lahko tudi uporabite kakšno drugo vrsto majhnih testenin.

Piščančja puttanesca

Puttanesca, najljubša italijanska omaka, vključuje česen in sardone, ki jih najprej prepražimo v oljčnem olju, nato pa dodamo kapre, oljke in paradižnik. Neapeljska posebnost naj bi bila ustvarjena, da bi privabila moške, in ne glede na to, ali je res ali ne, vas bo ta jed navdušila s svojimi intenzivnimi okusi.

Gnocci alla sorrentina

So ena najbolj znanih jedi z italijanskega juga, iz regije Kampanija, ki združuje paradižnik, oljčno olje, mozzarello in baziliko. Avtentični okusi Sredozemlja in enostavna priprava so jed naredili zelo priljubljeno po vsem svetu. Če boste sledili originalnemu receptu, boste to paradižnikovo in sirovo omako postregli z njoki, vendar to ne pomeni, da se ne smete igrati in okusiti, kako izgleda, na primer z zelenimi njoki, kaneloni, ali kakšnimi finimi testeninami. 

Piščanec Marsala

Ena izmed najljubših piščančjih specialitet je nastala pod vplivom italijanske kuhinje. Je sočen piščanec z gobami v fini omaki, ki ji obogateno vino (marsala) zagotavlja sladkost. Toda namesto marsale bodo naredili tudi madeira, sherry, port ali vermut. Za pripravo te posebnosti ne potrebujete veliko jedi, časa ali sestavin. Piščanca marsala postrezite s testeninami, rižem ali pire krompirjem.

Lazanja al forno

Posebnost italijanske regije Emilija-Romanja je pripravljena z rikoto ali mozzarello, debelim ragujem, bešamelovo omako, vinom, čebulo, origanom in listi zelenih testenin, ki svojo barvo dolgujejo špinači. 

Rimski njoki

Rimski njoki rešujejo življenja, ko želite jesti nekaj hitrega in okusnega, pa tudi odlično prilogo, ko potrebujete nekaj učinkovitega in okusnega. Za pripravo se ne uporablja krompir, ampak pšenični zdrob, sladkost pa zagotavljajo parmezan in maslo. 

Karbonara z bučkami

Čeprav je karbonara popolna takšna, kot je, lahko nekatere sestavine nadomestimo z drugačno, a enako okusno gastronomsko zgodbo. Testenine z bučkami, ki jih navdihuje karbonara, so primerne tudi za vegetarijance, 

Semifreddo

Kot že ime pove, je semifreddo napol zamrznjena sladica, Italijani pa jo imajo radi poleti, namesto sladoleda. Podobno kot pena, samo hladnejši, semifreddo najpogosteje služi kot ledena torta ali torta, med najljubšimi okusi pa so čokolada, kava, limona, pistacija in gozdni sadeži. 

Torta di ricotta

Torta di ricotta ali ricotta torta, prevedena iz italijanščine, je okusna sladica, ki jo z veseljem pripravijo za veliko noč na Siciliji, pa tudi v preostali Italiji. Ime je seveda dobila po svoji glavni sestavini – kremastem ricotti siru.

Torta Tiramisu

Tiramisu je priljubljena italijanska sladica, ki vključuje piškote, namočene v kavo, prevlečene z bogato kremo na osnovi mascarpona in nad katero je nameščen kakav v prahu. Torta Tiramisu vključuje sočno gobico na osnovi kave in kakava, ki se ujema z rahlo smetano stepene smetane in mascarpona.

Naši partnerji

Aktualne novice