Papež v Trstu – pričakali so ga s stoječimi ovacijami

Papež Frančišek je danes zjutraj prispel v Trst, kjer je z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Papež se je po pristanku s helikopterjem odpravil v kongresni center, kjer so ga delegati ter predstavniki italijanske Cerkve in lokalnih oblasti pričakali s stoječimi ovacijami.

Kaj je dejal?

V dvorano je prišel na invalidskem vozičku, nato pa so ga pospremili v zakulisje, kjer je vstal in s pomočjo palice prišel do govorniškega odra, kjer je nagovoril zbrane.

Ob zaključku socialnega tedna, ki je potekal na temo demokracije, je poudaril, da v današnjem svetu demokracija ni dobrega zdravja.To nas zanima in skrbi, saj je na kocki dobro človeka in nič človeškega nam ne more biti tuje,” je dejal.

Maša na osrednjem trgu

V kongresnem centru se je papež srečal tudi s predstavniki vseh veroizpovedi v Trstu ter delegacijo tržaške univerze, ki praznuje 100. obletnico, pa tudi invalidi in skupino beguncev, vključno iz Gaze.

Nato je ob 10.30 daroval mašo na osrednjem tržaškem trgu, z več tisoč zbranimi pa bo zmolil tudi molitev angelovega čaščenja. Maše so se med več tisoč italijanskimi verniki na povabilo tržaške škofije udeležili tudi slovenski škofje, in sicer predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak, pa tudi oba ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar.

Tudi slovenska beseda

Na maši pa ni bilo drugih vernikov iz Slovenije, saj so dovolilnice delile samo župnije v Italiji, papeža so ostali verniki lahko srečali v bližnji okolici oziroma ga spremljali prek velikih zaslonov.

Pri bogoslužju s papežem je sicer bila navzoča tudi slovenščina, saj so v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj.

Papež v bližini Slovenije

Po Benetkah v aprilu in Veroni v maju je to tretje letošnje potovanje 87-letnega papeža po Italiji in zadnje pred najdaljšim mednarodnim potovanjem v njegovem pontifikatu, ki bo septembra v daljni Aziji in Oceaniji.

To je tudi drugič, da se papež Frančišek mudi v neposredni bližini Slovenije, ki je sicer še ni obiskal. Nazadnje je bil blizu Slovenije leta 2014 ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ko je daroval mašo v kraju Sredipolje v gorški pokrajini.

Slovenijo je doslej obiskal le Janez Pavel II., in sicer maja 1996 in septembra 1999, ko je slovenskega škofa, literata in pedagoga Antona Martina Slomška razglasil za blaženega.