Nedavne raziskave so ponovno opozorile na nevarnosti uživanja ultra-procesirane hrane. Študija, predstavljena na letnem srečanju Ameriškega društva za prehrano (ASN) v Chicagu, je razkrila, da visoka poraba teh živil povečuje tveganje za prezgodnjo smrt, še posebej zaradi srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni tipa 2.
Katera so 3 najbolj škodljiva živila?
- Procesirano meso: Vključuje izdelke, kot so hot dogi, klobase in narezki. Ugotovljeno je bilo, da redno oziroma prepogosto uživanje teh živil močno povečuje tveganje za prezgodnjo smrt.
- Sladkane pijače: Mednje sodijo gazirane pijače, sokovi z dodanim sladkorjem in energetske pijače. Te pijače ne prispevajo le k povečanju telesne teže, temveč so povezane tudi z večjim tveganjem za sladkorno bolezen in srčne bolezni.
- Dietetične pijače: Čeprav naj bi bile bolj zdrava izbira, raziskave kažejo, da lahko umetna sladila v teh pijačah povečajo tveganje za bolezni, kot so demenca, sladkorna bolezen tipa 2 in metabolični sindrom.
10 % večja verjetnost za prezgodnjo smrt
Študija, ki je trajala skoraj 30 let in je vključevala več kot pol milijona Američanov, je pokazala, da so ljudje, ki so uživali največ ultra-procesirane hrane, imeli do 10 % večjo verjetnost za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, ki so uživali najmanj tovrstne hrane.
Procesirana živila zamenjamo za …
Res je, da tudi kosmiči, polnozrnati kruh in nekakatera druga živila uvrščamo med ultra-procesirana živila, vendar ker vsebujejo tudi različna koristna hranila, kot so vlaknine, vitamini in minerali, njihovo uživanje ni tako sporno.
Za izboljšanje zdravja strokovnjaki svetujejo, da zmanjšamo porabo ultra-procesiranih živil in se osredotočimo na bolj naravno in nepredelano hrano, ki vsebuje koristne hranilne snovi. V svojo vsakdanjo prehrano je zato priporočljivo vključiti čim več svežega sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, zdravih maščob in pustih beljakovin.