Najbolj strupene meduze preplavile Mediteran

Mesečinka ali morska luna (Pelagia noctiluca) je najbolj strupena vrsta meduze v Mediteranu, opažena pa je od Dubrovnika do Ližnjana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vsi, ki poletujejo in se kopajo na Visu, so zadnje dni opazili nekoliko več meduz. Ta pojav ni neobičajen in ne gre za množičen pojav meduz. Mesečinka se je v zadnjih mesecih pojavljala od Dubrovnika do Istre. Ker gre za vrsto, ki močno opeče, splitski Inštitut za oceanografijo in ribištvo na svojem Facebook profilu piše, da so bližnja srečanja z njo izjemno neprijetna.

Mesečinka je relativno majhna meduza s polkrožnim klobukom in rožnatimi lovkami, posuta z drobnimi vijoličnimi pikicami. Pri stiku s človeško kožo povzroči močno bolečino in poškodbe, podobne opeklinam, ki težko zacelijo. Po njih lahko ostane depigmentacija kože ali celo brazgotina. Mesečinka zraste do 20 cm dolžine in do 15 cm v premeru.

Mesečinka se zaradi svoje narave pogosto pojavlja v jatah, kar pomeni, da je lahko srečanje z njimi še bolj nevarno. Njihov strup vsebuje toksine, ki lahko povzročijo hude reakcije, zlasti pri ljudeh z občutljivo kožo ali alergijami. Reakcije lahko vključujejo rdečico, otekanje, mehurje, srbenje in v redkih primerih sistemske simptome, kot so slabost, bruhanje in težave z dihanjem.

Kako ravnati ob stiku z mesečinko

Če pride do stika z mesečinko, je pomembno, da prizadeto območje takoj izperemo z morsko vodo. Uporaba sladke vode lahko povzroči sprostitev dodatnih toksinov iz lovk. Prav tako je priporočljivo, da iz prizadetega območja odstranimo morebitne ostanke lovk s pomočjo rokavic ali trdnega predmeta, kot je kreditna kartica. Po čiščenju prizadetega območja lahko uporabimo obkladke iz kisa ali alkoholnega kisa, da ublažimo bolečino in nevtraliziramo toksine.

Če simptomi ne izginejo ali se poslabšajo, je nujno poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik lahko predpiše ustrezna zdravila za lajšanje bolečin in preprečevanje okužb.

Preprečevanje srečanj z meduzami

Za zmanjšanje tveganja srečanja z mesečinko in drugimi meduzami je priporočljivo, da se kopalci izogibajo območjem, kjer so bile meduze opažene. Prav tako je koristno spremljati lokalne opozorilne sisteme in obvestila o prisotnosti meduz. Kopanje na označenih plažah, kjer so prisotni reševalci, lahko poveča varnost, saj so reševalci usposobljeni za ravnanje v primeru pikov meduz.

Kljub nevarnosti, ki jo predstavljajo meduze, je pomembno, da se zavedamo, da so del morskega ekosistema in igrajo pomembno vlogo v prehranjevalni verigi. Z ustreznimi previdnostnimi ukrepi lahko uživamo v morju in se izognemo neprijetnim srečanjem z morskimi lunami.