Ali veste, iz česa so Francozi izdelali medalje za olimpijske igre v Parizu?

Letos se po natanko 100 letih poletne olimpijske igre vračajo v Pariz, ki bo postal šele drugo mesto na svetu (prvo je London – 1908, 1948 in 2012), ki bo igre gostilo že tretjič. Pariz je prvič gostil olimpijske igre leta 1900, ko je potekala tudi svetovna razstava, nato pa še leta 1924 po zimskih igrah v Chamonixu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na OI 2024 bo prvič kot olimpijski šport (oz. prvič po mladinskih olimpijskih igrah 2018) predstavljen break dance oziroma breaking, organizatorji pa ponosno poudarjajo inkluzivnost in zeleno naravo iger v Parizu. Letos bo namreč prvič v zgodovini nastopilo enako število ženskih in moških tekmovalcev (5250 in 5250), prvič pa bo tudi enoten vizual za olimpijske in paraolimpijske igre, ki ga je zasnoval francoski ilustrator Ugo Gattoni. Zeleno prizadevanje je še posebej vidno v dejstvu, da v olimpijski vasi ne bodo uporabljali klimatskih naprav, ampak bodo uporabljali okolju prijaznejši sistem hlajenja.

Čeprav upamo, da se bodo te pobude nadaljevale tudi v prihodnjih letih in da se jim bodo pridružile še druge dobre novosti, so nekateri “detajli” letošnjih olimpijskih iger preprosto – neponovljivi. Predstavljamo vam nekaj zelo zanimivih stvari, ki so jih Francozi pripravili za to olimpijado:

Eifflov stolp

Eifflov stolp bo pomemben del iger, ne samo zato, ker se bo pod njim igral odbojka na mivki. Vsaka medalja bo namreč izlita okoli koščka železa z Eifflovega stolpa, ki je bil shranjen po prenovi. Železni šesterokotnik v središču vsake medalje je del Pariza, ki ga bodo vsi dobitniki medalj odnesli s seboj.

Versailles

Nekatere športe bomo v Parizu spremljali na nenavadnih prizoriščih – znanih pariških kulturno-zgodovinskih znamenitostih. Tako bosta sabljanje in taekwondo potekala v domu Ludvika XIV. – dvorcu Versailles, v njegovih slavnih vrtovih pa bo postavljen začasni ring za preskakovanje ovir in dresurno jahanje.

Sena

Reka Sena bo gostila plavalni maraton in plavalni del triatlona na letošnjih olimpijskih igrah, prav tako kot leta 1900. To nostalgično odločitev je spremljalo veliko kontroverznosti, saj je bilo plavanje v Seni do nedavnega prepovedano zaradi slabe kakovosti vode. Organizatorji pa trdijo, da je voda zdaj dovolj čista in ne predstavlja nevarnosti za ljudi.

Pariški maraton

Maraton bo potekal od Pariza do Versaillesa in povezal devet mest: Pariz, Boulogne-Billancourt, Sèvres, Ville d’Avray, Versailles, Viroflay, Chaville, Meudon in Issy-les-Moulineaux. Prvič v zgodovini iger pa bodo isto traso olimpijskega maratona, istega dne kot olimpijci, lahko pretekli tudi občani. Nastopilo bo 35 tisoč amaterskih tekačev.

Čezmorska ozemlja

Igre bodo potekale tudi po vsej državi, na primer olimpijsko jadranje v Marseillu, nogometne tekme pa na stadionih v Bordeauxu, Nantesu, Lyonu, Saint-Etiennu, Nici in Marseillu. Nikoli v zgodovini iger pa se tekmovanje v kakšnem športu ni odvijalo tako daleč, kot bo letos deskanje potekalo daleč od Pariza – kar 15 tisoč kilometrov stran. Deskarji se bodo pomerili na Tahitiju, največjem otoku Francoske Polinezije, na plaži Teahupo’o, svetovno znanem surferskem raju.