Pianist Peter Bubola: ”Pri šestih letih sem rekel: klavir ali pa nič”

V petek, 26. julija, je v Pokrajinskem muzeju Koper na muzejskem trgu potekal koncert mladega koprskega pianista Petra Bubole. Na koncertu je zaigral skupaj z kolegi, ki so zaznamovali njegovo glasbeno pot.

Deli novico s tvojimi prijatelji

24-letni Peter Bubola se je rodil in odraščal v Kopru. Tu je začel igrati klavir pri svojih šestih letih: ”Prvi stik s klavirjem sem imel zaradi sestrične, ki je igrala ta inštrument. Ko sem bil otrok, je sosed iz ulice začel hoditi v glasbeno šolo. Takrat me je oče vprašal, ali bi se vpisal tudi jaz. Tisto leto smo zamudili vpis, ostalo je še nekaj prostih mest za trobento, ampak že takrat sem rekel: Klavir ali nič. Pri šestih letih so me tako vpisali v osnovno glasbeno šolo v Izoli. Naslednje leto sem se prepisal v Koper.”

Po osnovni glasbeni šoli je nadaljeval svojo glasbeno pot v Kopru na Umetniški gimnaziji pri profesorju Denysu Masliuku, od katerega se je veliko naučil. Klavir zahteva veliko predanosti in truda, a Peter si je vedno našel čas za vadbo. Po končani srednji šoli se je preselil v Ljubljano in nadaljeval študij na Glasbeni akademiji. Tam je spoznal mlade talentirane glasbenike, ki so zaznamovali njegovo dosedanjo glasbeno pot.

Z nekaterimi od njih je v petek delil oder v Pokrajinskem muzeju Koper, kjer je po zaključenem magisteriju odločil prirediti spektakel za svojo družino, bližnje in someščane.Tako smo, poleg Petra, imeli priložnost prisluhniti pianistu Anžetu Rupniku, klarinetistki Moniki Popović in godalnem kvartetu Opifex, v katerem igrajo violinisti Nikola Pejanović, Rebeka Skok, Laura de Wolff ter violončelistka Sara Čano.

“Z Rupnikom sem se spoznal med študijem v Ljubljani. Takoj sva se razumela in postala dobra prijatelja, nato pa sva ugotovila, da se tudi glasbeno dobro ujameva.” Od takrat, kot pravi Peter, izkoriščata vsako priložnost, da igrata skupaj. Podobno je bilo tudi s kvartetom. “Med korono smo se skušali znajti in vadili, kjer smo lahko. Takrat sem imel vaje z eno od članic kvarteta, Rebeko Skok, ostali člani pa so bili v istem prostoru. Dneve smo igrali eden poleg drugega, nato pa sem predlagal, da probamo zaigrati skupaj.” Tako je nastal klavirski kvintet, iz katerega je nato nastal godalni kvartet Opifex.

 

pianist orpifix glasba peter bubola

 

Po opravljenem študiju v Ljubljani se je Peter preselil na Poljsko. Tja ga je gnala želja po znanju in novih izkušnjah. Na študiju v Krakovu je spoznal klarinetistko iz Zagreba, Moniko Popović. “Zelo sem vesel, da poznam vse te ljudi, da igramo skupaj , da delamo in ustvarjamo na zelo visoki ravni. Vsi so talentirani. Najpomembnejše pa mi je prijateljstvo,” pravi Peter.

Magistrski študij, ki ga je nadaljeval pri profesorju Miroslawu Herbowskem, je letos končal z odliko. Ob tem je nabiral dodatna znanja pri profesorjih Andreasu Frolichu, Pietru De Marii in Kakonu Austboju.

“Ker sem imel zaključni koncert v Krakovu, zaradi daljave nisem mogel videti vseh obrazov, ki bi jih želel. Zato sem čutil dolžnost in željo, da koncert izvedem tudi za svojo družino, prijatelje in mesto, v katerem sem se rodil.”

Peter Bubola je mlad in nadarjen glasbenik ter vsekakor ponos svojega mesta. Zadnji dve leti je Bubola tudi štipendist Mestne občine Koper. Lepo je videti, da do svojega mesta goji povezanost in ljubezen, a po končanih študijih se pa namerava vrniti v slovensko Istro.

 

 

Prisluhnite delu petkovega koncerta: