KATJA PEGAN – Mirovne sile

Trump je povedal, da ima na svoji strani Boga. To lahko potrdimo številni na Balkanu živeči posamezniki, saj bi tudi mi, če bi nas krogla oplazila po uhlju, vzkliknili : »Ima Boga!« Ne vem sicer, ali bi bili prav tako prepričani, da zaradi te milosti zmoremo urediti vse svetovne krize, ampak Trump že ve! In to je super!

Deli novico s tvojimi prijatelji

Super je tudi to, da Ursula von der Leyen ponovno ve, kaj je potrebno, da bo boljše. Gospa, ki jo obdaja svilena koprena nežnosti, s svojimi številnimi otroki spominja na Julie Andrews iz muzikala Moje pesmi moje sanje, kar gotovo vzbuja občudovanje ameriških prijateljev, njeno plemiško sorodstvo, pa daje upanje za vse po Evropi vozeče voznike Uberja in Volta. Verjetno bo vsem nam lažje, saj smo blizu rešitvi, ki nam jo je po temeljitem razmisleku namenila komisarka: »Znova si bom prizadevala, da bo v kolegiju komisarjev enako število žensk in moških.« Bravo! Spet bodo lahko zapostavljeni moški in zapostavljene ženske računali na pošteno seštevanje in odštevanje, predvsem pa na to, da bodo z malo sreče glede na svoj spol sedeli v kraljevski loži EU. Že v njenem prvem mandatu je morala prav ta matematična pravičnost obroditi številne vsebinske rešitve, progresivne smernice in smelo upravljanje EU.

Razlika med Trumpom in Ursulo von der Leyen je očitna že na prvi pogled. Moški, ki ima na svoji strani Boga, in ženska, ki ima na svoji strani pravičnost. Prav tako je na prvi pogled očitna njuna podobnost. Oba sta prepričana, da je treba zgraditi zid oziroma ščit. On bi ga zgradil na tleh, ona v zraku. Takole na prvi pogled bi človek rekel, da je gospod bolj ekološko naravnan kot gospa. Saj kamen na kamen vzdolž mehiške meje verjetno ne predstavlja takega bremena za okolje kot evropski zračni ščit. Samo predstavljamo si lahko, s koliko dragocenostmi bo takle ščit okrašen! Kronski dragulji so morda atomske bombice, posejane med diamanti – raketami različnega dosega. Gospa je povedala: »Storiti moramo vse, kar je treba, da bi zaščitili evropske državljane. Zaščititi Evropo je dolžnost Evrope. Mislim torej, da je čas za vzpostavitev resnične obrambne Evropske unije.« Ne vem, kako vi razumete ta njena ultimativna dognanja, sama jih berem kot napoved velike vojne. In to mi sploh ni všeč. In podobnost z zgoraj omenjenim muzikalom je zdaj zares srhljiva.

 

Dnevi nedolžnosti so mimo. Trump je žrtev, in žrtev je tista, ki potrebuje pomoč. Stali bodo Trumpu ob strani, z ramo ob rami bodo krojili nov svet. Ali bo imel ob tem še čas, da prihiti na pomoč evropski komisarki in ruskemu prijatelju, ne vemo. Morda pa se vsi trije le srečajo na kakšnem evropskem gradu, lepi in urejeni na večerji, in osnujejo mirovne sile. Naj jim bodo za zgled številne mis sveta, ki si leto za letom najbolj od vsega želijo mir na svetu.