Morska lisica posneta v Tržaškem zalivu (VIDEO)

V tržaškem zalivu je bil včeraj opažen ta morski pes z izrazito dolgim repom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gabriele Pessaro je včeraj opazil morsko lisic blizu boje Paloma v Tržaškem zalivu. Nato je posnetek posredoval strokovnjakom Miramarskega morskega rezervata. Opazili so ga tudi drugi prebivalci Trsta.

Morska lisica (Alopias vulpinus), znana tudi kot lisasti morski pes, je ena izmed najbolj prepoznavnih vrst morskih psov zaradi svojega dolgega, elegantnega repa, ki lahko doseže dolžino celo do polovice dolžine telesa. Ta rep, ki spominja na lisico, ji daje tudi ime.

Morska lisica je pogosto srečana v zmernih in toplih vodah po vsem svetu, vključno z obalami Atlantika, Pacifika in Indijskega oceana. Značilna je po tem, da je precej hitra in okretna, kar ji omogoča, da uspešno lovi manjše ribe in glavonožce.

Telo te vrste je vitko, z dolgimi in ozkimi plavutmi ter velikimi očmi, kar ji omogoča dobro vidljivost in hitro premikanje skozi vodo. Morska lisica je znana po tem, da lahko uporablja svoj dolg rep, da pretrese in zmede plen, kar olajša lov.

Ker je morska lisica velikokrat prisotna v bližini obal in v plitvih vodah, je pogosto videna v obalnih akvarijih in je predmet številnih raziskav. Kljub svoji impresivni velikosti in videzu pa morska lisica ni nevarna za ljudi.

Njena populacija je trenutno stabilna, vendar kot mnoge druge vrste morskih psov tudi morska lisica trpi zaradi prekomernega ribolova in izgube habitata. Za ohranitev teh fascinantnih živali je pomembno, da se ohranja njihov naravni habitat in nadzoruje ribolov.