V boj proti modrim rakovicam poseben komisar

V Italiji so za boj proti modrim rakovicam imenovali posebnega komisarja, ki naj bi oblikoval strategijo proti širitvi te invazivne vrste v Sredozemlju, poročajo italijanski mediji. Modre rakovice, ki izvirajo iz Atlantika, ogrožajo nekatere vrste školjk in ribištvo, še posebej pa so se razširile v delti reke Pad v severnem delu Jadranskega morja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Modra rakovica vpliva na več kmetijskih dejavnosti, predvsem pa škoduje celotnemu morskemu ekosistemu,” je v torek poudaril italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida na novinarski konferenci, na kateri je naznanil imenovanje Enrica Caterina za komisarja za boj proti eni najbolj invazivnih vrst rakov.

Dosedanji ukrepi proti modrim rakovicam neuspešni

Poskusi zajezitve populacije modrih rakovic z obsežnimi ribolovnimi akcijami doslej niso prinesli veliko uspeha. Strokovnjaki domnevajo, da so modre rakovice v Italijo prispele v balastnih vodah trgovskih in potniških ladij. Od lanskega leta se hitro širijo, zlasti v severnem Jadranu.

Italijansko kmetijsko združenje Coldiretti, ki zastopa tudi ribiško industrijo, je v sporočilu za javnost navedlo, da je modra rakovica doslej povzročila za približno 100 milijonov evrov škode in uničila proizvodnjo školjk v severnoitalijanskih regijah Benečija (Veneto) in Emilija – Romanja. Lani je vlada v Rimu dala na voljo približno 2,9 milijona evrov za podporo ribiškim podjetjem, ki jim je modra rakovica povzročila škodo.