Generali še naprej z rastjo rezultatov iz poslovanja kot posledice nadaljnje diverzifikacije poslovanja

Potrjen trden kapitalski položaj

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na sestanku, ki mu je predsedoval Andrea Sironi, je upravni odbor Generali odobril konsolidirano polletno poročilo Skupine Generali.

Obračunane kosmate zavarovalne premije so se povečale na 50,1 milijarde evrov (+20,4 %), zahvaljujoč znatni rasti tako področja Življenjska zavarovanja kot Premoženjska in nezgodna zavarovanja. Čisti prilivi področja Življenjska zavarovanja so bili zelo pozitivni, pri čemer so presegli 5,1 milijard evrov, kar je v celoti prispevek riziko zavarovanj in zavarovanj, kjer zavarovanec prevzema naložbeno tveganje. Povečanje je v skladu s strategijo Skupine in odraža uspeh prodajnih ukrepov, izvedenih od leta 2023.

Rezultat iz poslovanja se je povečal na 3.723 milijonov evrov (+1,6 %), zahvaljujoč pozitivnim rezultatom področij Življenjska zavarovanja in Upravljanje s sredstvi in premoženjem, kar je še nadaljnji dokaz diverzifikacije virov dobička. Natančneje, rezultat iz poslovanja področja Življenjska zavarovanja se je povečal na 1.955 milijonov evrov (+7,8 %), vrednost novih poslov pa se je izboljšala na 1.289 milijonov evrov (+3,7 %).

Rezultat iz poslovanja področja Premoženjska in nezgodna zavarovanja je znašal 1.728 milijonov evrov (-6,7 odst. t.) s kombiniranim količnikom 92,4 % (+0,8 odst. t.), kar odraža večji vpliv naravnih katastrof in nižjih učinkov diskontiranja. Rezultat iz poslovanja področja Upravljanje s sredstvi in premoženjem se je povečal na 566 milijonov evrov (+19,4 %), zahvaljujoč nadaljnji visoki učinkovitosti skupine Banca Generali in pozitivnemu rezultatu upravljanja s premoženjem zaradi prispevka družbe Conning Holdings Limited (CHL).

Rezultat iz poslovanja področja Holding in drugi poslovni segmenti je znašal -227 milijonov evrov (- 130 milijonov evrov v prvem polletju 2023).

Prilagojeni čisti rezultat je znašal 2.025 milijonov evrov (2.330 milijonov evrov v prvem polletju 2023), predvsem zaradi kapitalskih dobičkov in drugih enkratnih učinkov zabeleženih v prvem polletju 2023. Brez upoštevanja teh učinkov bi bil prilagojeni čisti rezultat na splošno stabilen. Čisti rezultat je znašal 2.052 milijonov evrov (2.243 milijonov evrov v prvem polletju 2023).

Lastniški kapital delničarjev Skupine se je povečal na 29,2 milijarde evrov (+0,8 %), zahvaljujoč čistemu rezultatu v tem obdobju, ki je bil delno izravnan z izplačilom dividend za leto 2023.

Pogodbena storitvena marža (Contractual Service Margin) se je povečala na 31,9 milijarde evrov (31,8 milijarde evrov v poslovnem letu 2023). Skupna sredstva v upravljanju Skupine (Assets Under Management) so se znatno povečala na 821 milijard evrov (+25,2 % v primerjavi s poslovnim letom 2023), predvsem zaradi vključitve skupnih sredstev v upravljanju družbe CHL.

Skupina potrjuje trden kapitalski položaj, s količnikom solventnosti 211 % (220 % v poslovnem letu 2023), predvsem kot posledico prispevka nakupa družbe Liberty Seguros in začetka izvajanja že napovedanega odkupa delnic v vrednosti 500 milijonov evrov.

Celotno sporočilo za medije Skupine Generali v angleškem jeziku je dostopno TUKAJ.