Nocoj nas čaka modra superluna

Danes zvečer, 19. avgusta 2024, bo na nebu mogoče opazovati redek astronomski pojav. Modra superluna je dogodek, ki se zgodi le nekajkrat v desetletju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav ime – modra superluna namiguje, da bo luna nocoj morda modre barve, temu ni tako. Gre za poseben pojav, ki ustvarja spektakularen, svetlejši in večji prikaz lune, ki navdušuje astronome, fotografe in ljubitelje nočnega neba po vsem svetu.

moon ga262dd7b6 1280

Kaj je modra superluna?

T.i. modra luna se zgodi, ko imamo v istem koledarskem mesecu dve polni luni, kar se zgodi približno vsakih 33 mesecev. Superluna pa nastane, ko je luna v točki svoje orbite, ki je najbližja Zemlji. Zaradi te bližine je luna videti približno 14 % večja in 30 % svetlejša kot običajno.

Modra superluna je redek pojav

Vsekakor gre za redek dogodek, ki se zgodi le nekajkrat v desetletju. Zadnja modra superlune se je zgodila avgusta 2023, naslednja pa bo šele maja 2026. Današnja superluna bo sicer prva od štirih zaporednih superlun v letu 2024, kar pomeni, da bo letošnje leto še posebno bogato s temi impresivnimi pojavi.

Fotogeničen pojav

Današnja superluna bo sijala kar 30 % svetleje kot običajno, zaradi česar bo še posebej privlačna za nočne fotografe.

Če želite ta spektakularen dogodek opazovati v vsej njegovi lepoti, je najbolje, da se odpravite na lokacijo z manj svetlobnega onesnaženja, na primer na hrib ali odprto polje izven mesta.

Kakšne energije nam prinaša superluna, pa si preberite tukaj.