Val, Jadran in druga imena, ki nas spominjajo na poletje

V Sloveniji najdemo več imen, ki nas s svojo simboliko in zvočnostjo spominjajo na poletje. Imena, kot so Val, Julij, Jadran in Avgust, vsekakor nosijo pridih toplih dni, morja in sonca.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med prebivalci Slovenije po podatkih Statističnega urada RS, najdemo kar nekaj imen in priimkov, ki nas spominjajo na poletje, morje in sonce. Tako Val v slovenskem prostoru ne predstavlja le kratkega, a močnega pojava na morski gladini, ampak je tudi priljubljeno moško ime. Tudi Julij in Avgust sta moški imeni, ki nas spominjata na poletje, prav tako kot moško ime Jadran ali pa žensko ime Marina. 

Kaj pa “poletni” priimki?

Tudi nekateri priimki prebivalcev Slovenije nas asociirajo na poletje. Med “poletnimi” priimki so tako denimo priimek Ribič, Pesek, Kapitan in celo Blazina, Skala in Kornet. 

beach 1867271 1280

Tuja imena s pridihom poletja

Med prebivalci naše države najdemo tudi nekaj tujih imen, kot so Stella (zvezda), Sunčica, Jadranka in Mare (morje), ki nas prav tako spomnijo na poletje. Kar 168 prebivalcev Slovenije pa nosi ime Kai. Gre za havajsko ime, ki pomeni “morje” in takoj prikliče slike plaž in poletnih dni ob vodi. Med manj običajnimi imeni, ki jih lahko povežemo s poletjem, so še Solana – špansko ime, ki izhaja iz besede “sol”, kar pomeni “sonce”, pa tudi Elio – grško in italijansko ime, ki izhaja iz besede “Helios,” kar pomeni “sonce”, Isla (otok) in Marisol – ime, ki združuje besedi “mar” (morje) in “sol” (sonce).