Barvila v aperolu – kaj menijo strokovnjaki?

Barvila v aperolu in sorodnih pijačah bi lahko – sodeč po nekaterih študijah -predstavljala tveganje za zdravje. Odgovor smo preverili pri strokovnjakih NIJZ.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Priljubljena poletna pijača Aperol in njene sorodne različice so prepoznavne po živahni rdečo-oranžni barvi, ki jo deloma zagotavljata tudi barvili E110 (Sunset Yellow FCF) in E124 (Ponceau 4R).

Sestava pijač in uporabljena barvila se sicer lahko razlikujejo glede na državo in trenutne predpise o živilskih dodatkih, kljub temu pa nekatere študije opozarjajo na nevarnost teh pijač.

Po navedbah potrošniškega svetovalnega centra je bila ena od ugotovitev, da se je z dolgoročno uporabo pri visokih koncentracijah tveganje za raka pri miših povečalo, zato smo odgovore glede varnosti uživanja teh pijač poiskali pri strokovnjakih.

Barvila v aperolu – kaj pravi NIJZ?

Obrnili smo se na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ),  kjer pojasnjujejo, da uporabo barvil sončno rumeno FCF ( E 110) in rdeče 4R (E 124) v živilih EU ureja zakonodaja s področja aditivov (Uredba (ES) Evropskega parlamenta in Sveta št. 1333/2008).

V živilih se smejo uporabljati le dovoljeni aditivi in v največjih dovoljenih količinah. Za vsak aditiv je pred uvrstitivijo v seznam odobrenih aditivov opravljena presoja varnosti, ki jo na ravni EU izvaja Evropska agencija za varnost hrane. Presoja varnosti se izvaja periodično, vedno pa tudi v primeru, če se pojavijo novi dokazi o morebitnem tveganju za zdravje ljudi”, nam je pojasnila dr. Urška Blaznik z NIJZ in dodala, da “barvili sončno rumeno FCF (E 110) in rdeče 4 R (E 124) sta bili glede varnosti za zdravje ljudi (vključujoč študije glede potencialne rakotvornosti) zadnjič presojani v letu 2014 (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3765)  in 2009 (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1328).

Za obe barvili sta bili postavljeni referenčni toksikološki vrednosti v obliki sprejemljivega dnevnega vnosa (ADI). Na podlagi teh vrednosti so bile postavljene največje dovoljene količine za posamezne kategorije živil, v katerih je uporaba barvil dovoljena.”

Tvenganje predstavlja alkohol

Po besedah NIJZ se barvili E 110 in E 124 sme uporabljati v proizvodnji alkoholnih pijačah, predpisana je tudi največja dovoljena količina, več o tem na tej povezavi.

Uporaba barvil E 110 in E 124 zato po njihovih besedah v tem smislu ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi, kar pa seveda ne velja za vsebovani alkohol v pijači Aperol. Alkohol Mednarodna organizacija za raziskave raka (IARC) uvršča v dokazano rakotvorne snovi skupine, so še dodali.