Nedovoljeno snemanje otrok tudi na slovenskih plažah?

S hrvaške Istre skoraj vsak teden prihajajo novice o nedovoljenem snemanju in fotografiranju golih otrok na plažah. Preverili smo, ali se nedovoljeno snemanje otrok dogaja tudi pri nas.

Deli novico s tvojimi prijatelji

To poletje so s hrvšake Istre domala vsak teden prihajale novice o nedovoljenem snemanju in fotografiranju golih otrok na plažah. Pedofile so pri izprijenih dejanjih zalotili v Rovinju in v drugih bližnjih turističnih krajih. Zanimalo nas je, ali se nedovoljeno snemanje otrok dogaja tudi na slovenskih plažah

Kaj pravi slovenska policija?

Na Policijski upravi Koper so nam pojasnili, da “policija vsako poletje obravnava nekaj primerov prijav neprimernega fotografiranja otrok na plaži oziroma drugih javnih prostorih. Praviloma od občanov dobimo informacije, da nekdo (po navadi moški) fotografira otroke na plaži, bazenu, na igralih … Ko dobimo prijavo, se vedno takoj odzovemo in preverimo okoliščine, torej predvsem, kaj je dejansko oseba fotografirala.”  K temu dodajajo, da “fotografiranje na javnem kraju sicer ni prepovedano, odvisno je, kaj je cilj oziroma motiv fotografiranja. Zbrane informacije lahko policijo privedejo do suma kaznivega dejanja Prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva.”

roka, ki drži mobilni telefon

Nedovoljeno snemanje otrok: pri nas ga menda ni veliko 

Statističnih podatkov o primerih nedovoljenih snemanj otrok na javnih mestih policija ne vodi, jih pa po njihovih zagotovilih zagotovo ni veliko. “Vsako poletje obravnavamo nekaj takšnih prijav, le redki primeri pa se zaključijo tudi s kazensko ovadbo. Kljub temu tej tematiki dajemo velik poudarek in vsak posamezen primer obravnavamo še posebno resno in odgovorno, saj gre za otroke”, dodajajo na Policijski upravi Koper. 

Pozornost ne bo odveč

Sicer pa policija vsako leto, predvsem pred turistično sezono, opozarja, naj bodo starši vedno prisotni, naj imajo otroke na očeh in jih nadzorujejo. “In vsakokrat, ko opazijo sumljivo osebo ali njena dejanja,  je prav, da se odzovejo. Vsekakor odsvetujemo kričanje in druge podobne reakcije. Takšno osebo lahko sicer najprej opozorijo na neprimerno početje, zatem pa naj nujno čim prej obvestijo tudi policijo na 113. Policisti v tem primeru pridejo nemudoma na kraj in zadevo preverijo”, še pravijo na policiji. 

Previdnost pri objavi fotografij otrok

“Poleg tega vedno znova opozarjamo tudi na previdnost pri objavi fotografij svojih otrok. Starši nemalokrat fotografirajo svoje gole otroke, zatem pa jih objavijo na družbenih omrežjih in drugje na spletu, kjer te fotografije lahko postanejo plen pedofilov. Ti fotografije ukradejo, jih predelajo in jim dajo spolno noto. Starši sami z objavo teh fotografij izpostavljajo otroka nevarnostim. Zato nikar ne objavljajte fotografij golih ali preveč pomanjkljivo oblečenih otrok”, svari policija.