Nasilje in ljubezen nimata nič skupnega!

Melodije morja in sonca so že davno za nami, vendar še vedno odmeva pesem 30-letne zamejske pevke Martine Zerjal. Pa ne samo zato, ker je dobila nagrado za najbolj obetavno pevko, temveč tudi zato, ker je njena pesem Amarsi o no (Ljubiti ali ne) zelo družbeno angažirana. Gre za močno čustveno balado, ki se ukvarja s pomembno temo nasilja nad ženskami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skozi iskrene in boleče verze Martina prikazuje kompleksnost ljubezni, ki je prepletena z zlorabo, ter postavlja vprašanje, ali se lahko resnično imenuje ljubezen nekaj, kar prinaša bolečino in trpljenje. V svoji pesmi se obrača na žensko, ki je ujeta v ciklu nasilja, in izraža sočutje do njene zmedenosti in strahu. Verzi jasno prenašajo sporočilo o tem, kako težko je sprejeti odločitev, da zapustiš tak odnos, a tudi, kako pomembno je najti moč in pogum, da to storiš. Glasba, ki spremlja besedilo, dodatno okrepi čustveni vtis in ustvari vzdušje žalosti, a tudi upanja.

 

Ženske, vsako nasilje je nesprejemljivo!

»Pesem sem napisala pred dvema letoma s prijateljico Cristiano D’auria. Vsebino sva črpali iz izkušenj in izpovedi najinih prijateljic ter različnih žensk. Hvaležna sem, da sama nimam tovrstne izkušnje, a sem izredno čutna oseba in se z lahkoto vživim v čustva drugih, tako da sem se v tekst in nato tudi v izvedbo, vsekakor poglobila,« je povedala pevka, ki s svojo pesmijo ne le opozarja na problem nasilja nad ženskami, temveč tudi spodbuja vse, ki so prizadete zaradi tega problema, da prepoznajo svojo vrednost in da si zaslužijo ljubezen, ki ne boli. Tako je pesem postala himna mnogih žensk, ki so našle moč, da zapustijo toksične odnose in poiščejo varnost ter spoštovanje, ki si ga zaslužijo. »Besedilo je neposredno, surovo, brez olepšav, saj nasilje nikakor ni nekaj, kar bi morali olepševati. Glavno sporočilo je, da je potrebno ljubiti iskreno, na zdrav, zrel način ter da nasilje in ljubezen nimata nič skupnega. Iskreno si želim, da bo pesem kakšni ženski pomagala, da bo šla lažje skozi težko preizkušnjo in našla novo upanje ter moč. Nikakor ne gre za napad na moške, temveč zgolj za ozaveščanje o problematiki, o kateri same po sebi govorijo že statistične številke,« pravi Martina, ki je že zelo zgodaj odkrila ljubezen do glasbe. Bolj resno pa se ji je začela posvečati pri dvanajstih letih, ko je začela študirati vokalno tehniko na šoli Adesso Musica v Trstu, kjer je pridobila certifikat EFP Estill Voice Training in se udeležila številnih mojstrskih tečajev in umetniških pripravništev. Že kot deklica je prepevala v različnih glasbenih skupinah, s katerimi je izvajala mednarodno uspešne priredbe in se udeleževala tekmovanj kot sta Musica È in Tour Music Fest.

 

 Sanjski nastop v areni v Veroni

Glasba pa je bila njena zvesta spremljevalka tudi kasneje. Velika prelomnica je bila, ko se je pri devetnajstih letih pridružila zasedbi Dynamo (ustanoviteljica vokalna učiteljica Cheryl Porter), s katero je leta 2015 nastopila v Areni v Veroni. Sledilo je sodelovanje v novem projektu The GoGo Girls, kjer je bila glavna pevka. Njihova uspešnica Gimme Fantasy 20th je bila nekaj časa na vrhu lestvic. Martina pa se je z veseljem udeleževala različnih glasbenih tekmovanj. V še posebej lepem spominu ji je ostalo tekmovanje Premio Casa della Musica v Cervignanu, kjer je zmagala leta 2019 in za nagrado posnela video za pesem Crazy Gnarlsa Barkleyja, ki jo je posnel in zmiksal svetovno znani glasbenik Andrea Rigonat. »Od tam dalje se je začela moja nova glasbena pot, kariera pop pevke, ki me je letos pripeljala tudi v Portorož na festival Melodij morja in sonca, na katerem sem dobila nagrado za najbolj obetavno izvajalko,« veselo pove Martina in sklene, da ji je to samo še dalo vetra v njena jadra in da bomo o njej zagotovo še slišali, saj se želi uveljaviti tudi v Sloveniji.